11 mai 2024, 0:01

Beneficiile turmericului pentru sănătatea noastră

Turmericul a fost folosit în India de mii de ani drept condiment și ca plantă medicinală. Ingredientul activ al acestuia este curcumina, care este cunoscută oamenilor de știință pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Medicii indică trei dintre proprietățile vindecătoare ale plantei.

Stimulează producția de antioxidanți

Procesele oxidative din organism sunt considerate a fi unul dintre mecanismele îmbătrânirii, care duc la apariţia unor boli.

Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorită structurii sale chimice.

Crește activitatea enzimelor antioxidante proprii ale corpului

Reduce inflamația la nivelul articulațiilor. Artrita este o problemă des întâlnită la mulți oameni. Curcumina este un compus antiinflamator puternic și poate ajuta în caz de artrită.

În studiile unor oameni de știință din India, efectuate cu participarea unui grup de pacienți cu poliartrită reumatoidă, efectul curcuminei a fost comparabil cu administrarea de medicamente antiinflamatoare.

Reduce durerile musculare după exerciții fizice

Antrenamentele intense pot duce la suprasolicitare musculară, dar turmericul vine în ajutor. Reduce leziunile musculare și probabilitatea de a dezvolta inflamație, scrie Darik News, preluat de rador.ro.

Modalități de consum

Turmericul se găsește sub mai multe forme: în stare naturală, ca rădăcină, ca extract, sub formă de pudră, ceai, dar și ca suplimente alimentare, extracte, tincturi. Se găsește și ca ingredient în diferite tipuri de mustar, pudre pentru curry, unturi și brânzeturi. Poți integra turmericul în dietă în mai multe modalități, printre care:

În amestecuri de condimente, precum curry, dressing-uri, marinade, sosuri;
Pentru asezonarea mâncărurilor, în special a celor pe bază de carne;
În băuturi precum smoothies sau shake-uri.

Contraindicații ale turmericului

În unele cazuri, există și contraindicații ale turmericului. Cu toate că are numeroase potențiale beneficii pentru sănătate, trebuie să ai în vedere și riscurile pe care le are consumul sau. În primul rand, evită cantitățile mari de turmeric, întrucât pot provoca arsuri stomacale, deoarece stimulează sucul gastric. Iată ce alte efecte secundare pot apărea!

Turmericul poate subția sângele și poate interfera cu acțiunea medicamentelor care au acest rol.
Femeile însărcinate riscă să intre în travaliu când consumă turmeric.
Se recomanda ca și femeile care alăptează să evite suplimentele ce conțin turmeric, tot din cauza efectelor de subțiere a sângelui.

Dacă urmezi orice fel de tratament medicamentos, discută cu un medic înainte de a introduce turmericul în dietă ca ingredient sau prin administrarea de suplimente alimentare. Numai medicul îți poate face o evaluare corectă, bazată pe caracteristicile organismului tău. Acest articol este strict informativ.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol