20 aprilie 2024, 10:49

Berea psihedelică a ajutat un imperiu sud-american să conducă (FOTO)

Berea cu substanțe halucinogene derivate din semințe de plante pare că i-a ajutat pe liderii unei culturi sud-americane să-și mențină controlul politic timp de sute de ani. Poporul Wari, care a construit un imperiu și a condus ținuturile înalte din ceea ce este acum Peru, între 600 și 1.000 d.Hr., i-a precedat pe incași.

Săpăturile arheologice de la situl Quilcapampa din sudul Peruului, care au avut loc între 2013 și 2017, au descoperit că Wari foloseau semințe din arborele vilca și combinau drogul halucinogen cu chicha, sau berea făcută din arborele molle. Această bere a fost servită oaspeților la sărbătorile comune, întărind relațiile și menținând în același timp controlul politic al lui Wari.

 

Cercetarea publicată în revista Antiquity a arătat primele dovezi de prezență a semințelor de vilca într-un sit Wari. Descoperirea vilcăi la Quilcapampa umple un gol în înțelegerea modului în care diferite civilizații au folosit substanțele psihedelice.

Puterea sărbătorii

Cercetătorii încă n-au descoperit motivul din spatele prăbușirii imperiului Wari, dar studierea siturilor dezvăluie mai multe despre acea populație. Imperiul Wari se întindea din nordul Peruului până în sudul îndepărtat, lângă granița cu Chile și de la coastă până în zonele muntoase ale Anzilor. Este primul exemplu de imperiu din America de Sud, care s-a prăbușit cu aproximativ 400 de ani înainte de ascensiunea imperiului incaș.

Se știe de mult că Wari foloseau berea și sărbătoarea ca parte a controlului lor politic, dar cercetările au dovedit accesul lor la vilca și utilizarea acesteia ca halucinogen. Oamenii de știință au descoperit dovezi că Wari preparau chicha în cantități mari. Alături de rămășițele botanice bine conservate, au fost găsite fragmente ceramice în centrul sitului, ceea ce indică faptul că aici se țineau sărbătorile.


Citește și:
Terapii noi de sănătate mintală asistate de substanțe psihedelice


Wari au adăugat vilca la berea chicha pentru a impresiona oaspeții la festinele lor. Acest lucru a creat o relație de îndatorare între gazdele Wari și oaspeții din regiunea vecină. Sărbătoarea, berea și vilca au servit la crearea și cimentarea legăturilor sociale între popoarele afiliate grupului Wari și localnici, pe măsură ce imperiul s-a extins. A fost, de asemenea, o modalitate pentru liderii Wari de a-și demonstra și menține puterea socială, economică și politică.

Cercetările anterioare au arătat că Wari erau, de asemenea, capabili să acceseze alte resurse îndepărtate, cum ar fi scoici, obsidian și pene amazoniene.

Foto: CNN


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol