23 iulie 2024, 23:40

BERLIN. Atenție, începe castrarea! De nu, curg amenzile

Nu mică mi-a fost uimirea când, la jurnalul de știri de la 08:00 dimineața, în 2 iunie, la Radio Paradiso, post local din Berlin, prima știre era despre pisici. Am crezut că nu aud bine, dar nu, auzeam bine, și pisicile deschideau jurnalul de știri la un post de radio din Capitala Germaniei. De ce?

Pe 8 iunie va intra în vigoare noul regulament de protecție a pisicilor din Berlin. Acesta introduce reguli mai stricte pentru iubitorii de ”blănoase” din oraș.

Fundalul este noul regulament de protecție a pisicilor, care a fost adoptat de Senat anul trecut și va intra în vigoare pe 8 iunie, adică miercurea viitoare.

Scopul acestui lucru este de a proteja mai bine pisicile care trăiesc liber prin limitarea reproducerii lor necontrolate – motiv pentru care pisicile domestice au voie să iasă afară numai în anumite condiții.

Din 9 iunie – la o zi după intrarea în vigoare a noii ordonanțe de protecție – doar animalele care au fost castrate și identificate cu un cip vor putea circula liber, explică Departamentul responsabil pentru Protecția Consumatorului din Senat.

De asemenea, pisicile trebuie să fie înregistrate la un organism recunoscut de administrație, inclusiv Tasso, Findefix și IFTA.

În schimb, asta înseamnă că proprietarii de pisici reproducătoare nu mai au voie să le lase afară necontrolate oriunde în oraș. Este încă permis să le plimbe în lesă sau să le lase în libertate într-o zonă împrejmuită, scrie Morgenpost.

La Berlin, numărul pisicilor fără stăpân reproductive, dintre care unele trăiesc împreună în colonii, este deja foarte mare. „Aceste animale sunt supuse unei suferințe semnificative din cauza penuriei de hrană, războaie teritoriale, boli și răni, ceea ce este în contradicție cu obiectivele de bunăstare a animalelor”, scrie administrația locală.

Administrația justifică faptul că pisicile de casă în libertate nu trebuie doar sterilizate, ci și înregistrate și microcipate, pentru că doar așa se poate determina dacă un animal este de fapt sterilizat și cine este proprietarul. În același timp, se face mai ușor să se aducă pisicile fugare înapoi acasă cu ajutorul cipului.

S-au luptat mult timp pentru ca acest regulament să fie introdus și în capitală. Reglementări similare se aplică deja în diverse alte state federale, cum ar fi Baden-Württemberg, Bavaria, Hesse și Saxonia Inferioară.

Sursa foto: Marina Constantinoiu

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol