5 martie 2021, 6:12

Ce are de făcut Biden în domeniul tehnologiei

Președintele Biden moștenește unele probleme dificile în domeniul tehnologiei. Ca în alte sectoare, el trebuie să „desfacă” răul făcut de Trump și să înceapă sau să ducă mai departe unele inițiative. În newsletter-ul „On Tech”, The New York Times face sinteza agendei tehnologice a lui Biden.

Restricționarea puterii companiilor tehnologice

Sub administrația Trump, au existat investigații, procese și certuri zgomotoase despre puterea deținută de Google, Facebook, Amazon, Apple și alte companii de tehnologie. Giganții se pot aștepta la mai mult sub Biden, într-o țară cu un Congres controlat la limită de democrați.

Procesele care au acuzat Google și Facebook că încalcă legea vor fi predate noii administrații care probabil le va continua. Ar putea apărea și mai multe procese.

Șeful antitrust al administrației Trump a cerut Congresului să adopte o lege care să aplice noi restricții asupra fuziunilor de către companii dominante. Makan Delrahim a declarat că divizia sa a elaborat o un proiect de lege care ar împiedica marile companii să achiziționeze ușor firme mai mici.

Libertatea de exprimare online

Este vorba despre o dispută cu mult înainte ca Facebook și Twitter să blocheze conturile lui Trump. Întrebarea despre ce ar trebui să facă guvernul în legătură cu libertatea de exprimare online devine tot mai complicată.

Lupta politică s-a fixat pe o lege din 1996 – Secțiunea 230 din Legea privind decența în comunicații, care oferă site-urilor și platformelor  o anumită protecție juridică pentru ceea ce fac utilizatorii lor. Asta înseamnă, de exemplu, că platforma Amazon le poate permite oamenilor să lase recenzii, fără a fi răspunzătoare din punct de vedere legal în fața proprietarilor de magazine online. De asemenea, legea protejează site-urile unde oamenii postează fotografii explicite sexual.

Democrații și republicanii au îndoieli cu privire la Secțiunea 230, dar nu din aceleași motive. Politicienii de dreapta au spus că legea oferă companiilor de Internet prea multă libertate pentru a interveni în ceea ce spun oamenii online, iar democrații au spus că aceste companii de Internet au prea multă protecție din partea statului.

Chestiunea Chinei

Ce ar trebui să facă guvernul SUA în legătură cu tehnologia importantă la nivel global, din țări care nu împărtășesc valorile Americii? Biden pare să fie de acord cu îngrijorările administrației Trump cu privire la ambițiile Chinei în domeniul tehnologiei și în alte domenii. Dar noul președintele nu a spus nimic dincolo de obiectivul unei politici mai consistente și coerente.

Biden și-a exprimat sprijinul pentru mai multe investiții guvernamentale în tehnologia esențială a Statelor Unite, pentru a contracara ambițiile tehnologice ale Chinei.

Biden are o viziune negativă despre China și liderul autoritar al țării, președintele Xi Jinping, pe care a exprimat-o în timpul campaniei din 2020. Cei doi au fost văzuți odată împreună, în timpul președinției Obama. Dar, acționând probabil parțial pentru a contracara acuzațiile lui Trump cum că ar fi îngăduitor față de China, l-a numit recent pe Xi un „tâlhar”.

Confidențialitatea datelor

Planul de revigorare economică a lui Biden include modernizarea apărării cibernetice din SUA. De asemenea, poate că este timpul pentru o lege federală privind confidențialitatea datelor și reglementări privind tratamentul special al forței de muncă din gig economy (afaceri precum Uber și Bolt, unde contractele pe termen scurt sunt mai frecvente decât angajamentele pe termen lung).

Negocierile referitoare la un proiect de lege federal privind confidențialitatea datelor s-au destrămat în 2020, pe fondul unor dezacorduri partizane. Discuțiile au fost abandonate, deoarece COVID-19 a avut prioritate în Congres și eforturile de a strecura prevederile despre confidențialitate în pachete mai mari de legi au eșuat în cele din urmă. Dar administrația Biden ar putea introduce un nou capitol în discuțiile privind confidențialitatea, iar Congresul ar putea cel puțin să se apropie de adoptarea unui proiect de lege privind confidențialitatea, o procedură care poate dura ani întregi.

Desigur, prioritățile pentru noua administrație sunt de a pune capăt pandemiei și de a-i ajuta pe americani să-și revină economic. Dar modul în care guvernul SUA gestionează aceste chestiuni tehnologice complexe va avea un efect important asupra americanilor și a întregii lumi.

Foto: PxHere


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.