16 septembrie 2024, 11:22

Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența față de Biserica Rusă

Aripa ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse și-a declarat independența față de Moscova, o demonstrație clară a modului în care invazia Ucrainei i-a întors chiar și pe cei mai înfocați susținători ai Rusiei de acolo împotriva Kremlinului, scrie Wall Street Journal.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care a susținut mult timp pretențiile Rusiei privind unitatea culturală dintre cele două țări, a publicat vineri un decret în urma unui sinod, declarându-și „independența și autonomia deplină” și criticând sprijinul acordat de patriarhul rus Kirill pentru războiul președintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Multă vreme Biserica Ortodoxă Rusă a pretins că are autoritate asupra credincioșilor ortodocși din Ucraina, pentru a oferi sprijin spiritual pentru pretențiile sale teritoriale asupra vecinului Rusiei.

Dar o mare parte dintre credincioșii ucraineni s-au întors împotriva bisericii rusești după ce Rusia a invadat Ucraina în 2014, trecând la o nouă biserică înființată cu binecuvântarea liderului spiritual al ortodoxiei mondiale, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Relația cu Moscova și reacția enoriașilor

Biserica Ortodoxă Ucraineană a părut să întindă o mână către noua biserică, cunoscută sub numele de Biserica Ortodoxă a Ucrainei, vineri, spunând că speră la dialog.

De ani de zile, aripa ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse a încercat să se prezinte ca fiind independentă, în timp ce susținea povestea Kremlinului privind unitatea spirituală dintre cele două națiuni. Acest lucru a devenit din ce în ce mai dificil după ce Rusia a invadat în mod ascuns Ucraina în 2014, confiscând Crimeea și decupând două teritorii separatiste în estul Ucrainei.

Credincioșii ortodocși ucraineni s-au răzvrătit împotriva preoților lor, dându-i afară din zeci de parohii și adunându-se la o biserică în mare parte nerecunoscută, condusă de Kiev. Sprijinul popular și politic l-a determinat pe Patriarhul Bartolomeu să acorde Ucrainei propria sa biserică în 2019, înfuriind Rusia, care a refuzat să o recunoască.

După ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei la 24 februarie, preoții din ramura Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina au început să-l denunțe pe patriarhul Kirill și să treacă la Biserica Ortodoxă a Ucrainei.

Mitropolitul Onufrie, șeful Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat vineri că biserica a pledat întotdeauna pentru pace. „Vocea bisericii noastre, din păcate, a rămas neauzită”, a spus el.

În acest moment, în Ucraina există trei structuri ecleziastice: Biserica Ortodoxă Ucraineană, condusă de Mitropolitul Onufrie, aflată în subordinea canonică a Patriarhiei Moscovei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală, aceste ultime două structuri nefiind recunoscute de nimeni și care se află, de asemenea, în conflict între ele.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol