29 septembrie 2022, 4:51

Blinken a avut „o conversație sinceră și directă” cu Lavrov. Ce au discutat cei doi

Secretarul de Stat american Antony Blinken a discutat vineri cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru prima dată de când Moscova a lansat războiul în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie, scrie CNN.  Cei doi au abordat situaţia din Ucraina, criza alimentară şi un posibil schimb de deţinuţi între Washington şi Moscova.

Schimb de prizonieri

În ceea ce înaltul diplomat american a descris drept „o conversație sinceră și directă”, Blinken a declarat că „a făcut presiuni asupra Kremlinului pentru a accepta propunerea substanțială pe care a făcut-o privind eliberarea lui Paul Whelan și Brittney Griner”.

Această propunere, care se află pe masă din iunie, include o ofertă de schimb cu traficantul de arme rus condamnat și încarcerat în SUA, Viktor Bout, a relatat CNN la începutul acestei săptămâni.

Blinken nu a vrut să descrie modul în care Lavrov a răspuns.

Problema cerealelor

Blinken, care și-a anunțat miercuri intenția de a vorbi cu Lavrov în această săptămână, a subliniat că a considerat că este important ca omologul său să audă direct de la el opinia Occidentului.

Diplomatul american de rang înalt a declarat că a discutat, de asemenea, despre așteptarea ca acordul pentru a permite tranzitul în siguranță al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră să fie pus în aplicare. Pe tema crizei alimentare, criză care potrivit Washingtonului este amplificată de blocada rusească asupra exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră – blocadă a cărei ridicare este aşteptată în urma unui acord încheiat recent -, Lavrov i-a reproşat omologului său american că Washingtonul alimentează o astfel de criză prin sancţiunile împotriva Rusiei care o împiedică pe aceasta să exporte cereale şi îngrăşăminte.

În ce priveşte agresiunea rusă contra Ucrainei, Blinken a precizat că l-a atenţionat pe omologul său rus că lumea nu va recunoaşte ”niciodată” anexarea unor teritorii ucrainene de către Rusia.

În declarația sa, Ministerul rus de Externe a precizat că Lavrov i-a spus lui Blinken că „scopurile și obiectivele” Moscovei în războiul din Ucraina „vor fi pe deplin puse în aplicare”.

„Problema americanilor reținuți ar trebui discutată pe alte canale”

Anterior, vineri, Lavrov a minimalizat perspectivele ca această convorbire să aibă loc în acea zi și a sugerat, de asemenea, că problema americanilor reținuți ar trebui discutată pe alte canale.

„Evident, este puțin probabil să se întâmple astăzi, dar în zilele următoare vom oferi colegilor noștri americani o dată potrivită”, a declarat ministrul rus de Externe în timpul unei vizite în Uzbekistan.

„Dacă vorbim despre un schimb de prizonieri, despre un schimb de persoane care sunt deținute în Rusia și în Statele Unite, am comentat deja în numele Ministerului Afacerilor Externe că acest subiect a fost luat în considerare cu mai mult de un an în urmă la întâlnirea de la Geneva din iunie 2021 dintre președinții Putin și Biden”, a precizat Lavrov, potrivit agenției ruse de știri de stat RIA Novosti.

„Acolo, ei au convenit să autorizeze persoanele competente să se ocupe de aceste probleme. Ministerul Afacerilor Externe nu este unul dintre ele. Dar, cu toate acestea, voi asculta ce are de spus”, a spus el.

Înainte de convorbirea dintre Blinken și Lavrov, oficialii americani și-au exprimat frustrarea față de lipsa unui răspuns substanțial din partea Moscovei la propunerea de eliberare a lui Whelan și Griner. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a recunoscut joi că „acest lucru nu a evoluat în măsura în care ne-am dori”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol