2 ianuarie 2023, 8:23

Blue Air nu va relua zborurile în următoarele 60 de zile

Directorul general al Blue Air a informat angajații că zborurile companiei low-cost nu vor fi reluate în următoarele 60 de zile. Cristian Rada a transmis angajaților companiei pe care acesta o deține și o conduce un mesaj intern prin care îi anunță că Blue Air nu va zbura cu siguranță în următoarele două luni, scrie boardinpass.ro.

De asemenea, oficialul companiei low-cost afirmă că Blue Air este în contact zi de zi cu potențialii investitori și, în același mesaj, îi roagă pe angajați să „considere efectuarea concediului de odihnă”.

În ultimele zile reprezentanții Blue Air au transmis că sunt în discuții cu doi potențiali investitori, dar au refuzat să divulge numele acestora.

La 4 octombrie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat Blue Air cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate începând din 15 iunie 2022 până în prezent.

Concluziile cercetărilor realizate de comisarii ANPC au arătat că operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente. În perioada analizată, respectiv 15 iunie – 12 septembrie 2022, au fost afectaţi 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene, iar practica operatorului economic a avut caracter repetitiv.

Valoarea prejudiciilor suferite de consumatori depăşeşte suma de 19,582 milioane euro (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16 septembrie), respectiv peste 96,447 milioane lei (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16 septembrie 2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare.

Totodată, rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 euro (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate). Un procent de 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv suma de aproximativ 1,925 milioane euro s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

Ulterior, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu,  a susţinut că nu îl sperie plângerea penală formulată împotriva sa de Blue Air şi și-a exprimat convingerea că „se va face lumină”.

Mai multe detalii, AICI


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol