26 februarie 2020, 2:42

BNR lansează monede cu chipul regelui Ferdinand I

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic monede din aur și alamă pentru colecționare și a pus în circulație o monedă din alamă, cu tema „Desăvârșirea Marii Uniri – Regele Ferdinand I Întregitorul”, potrivit unui comunicat emis de BNR. Este pentru prima dată, după 1947, în care un rege român apare pe moneda națională.

Despre monede

Aversul monedelor prezintă imagini ale primei vizite a regelui Ferdinand I, însoțit de regina Maria, în Transilvania unită cu Țara, la Oradea, în mai 1919. Reversul tuturor monedelor prezintă portretul regelui Ferdinand I și inscripțiile în arc de cerc ,,Ferdinand I” și ,,Întregitorul”. Punerea în circulație a monedelor de circulație se efectuează prin sucursalele regionale din Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, potrivit Capital.

Ferdinand „Întregitorul”

Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost al doilea rege al României, din 10 octombrie 1914 până la moartea sa din iulie 1927. Este recunoscut pentru contribuția avută la realizarea Marii Uniri, motiv pentru care a fost supranumit „Întregitorul”.

Sursă cover foto: Actualitate de Călărași


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.