28 aprilie 2024, 15:07

”Boala călătorului”: Sfaturi utile în caz că ți se face rău în mașină, tren, vapor sau avion

Mulți dintre noi așteptăm anotimpul cald pentru a ne putea bucura de concediu, de preferat la mare sau într-o destinație exotică dar totul se poate transforma rapid într-o experiență neplăcută!

„Boala călătorului” este una dintre cele mai întâlnite și neplăcute afecțiuni. Este cauzată, cel mai des, de o infecție bacteriană care apare pe fondul consumului de apă sau de alimente contaminate, și se manifestă, în general, prin stare de greață, dureri abdominale intense, diaree și vărsături.

În cazurile mai grave, episoadele repetate de diaree și vărsături pot duce la o deshidratare severă, consideră medicii de Spitalul Județean din Sfântu-Gheorghe.

𝗖𝗮̂𝗻𝗱 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝘀𝗮̆ 𝗻𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮̆𝗺 𝗹𝗮 𝗺𝗲𝗱𝗶𝗰?

Deși este neplăcut să ne întrerupem concediul pentru vizite la Urgență, în unele cazuri este important să nu amânăm momentul. Deshidratarea trebuie tratată cu foarte mare seriozitate. Așadar, dacă simțiți o stare de iritabilitate, agitație, ochi înfundați în orbite și aveți mai puțin de 3 urinări în decursul a 24 de ore, cel mai probabil suferiți de deshidratare.

În cazurile severe, pot apărea stări de somnolență exagerată, gură și limbă uscate, respirație frecventă, tahicardie (bătăi cardiace cu frecvență crescută) și chiar lipsa totală a urinei timp de 24 de ore sau mai mult. În cazul copiilor, femeilor însărcinate, vârstnicilor și persoanelor cunoscute cu afecțiuni cronice, este importantă prezentarea imediată la Urgență, mai ales dacă printre simptome se numără și febra.

𝗖𝘂𝗺 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝘁𝗿𝗮𝘁𝗮 𝗳𝗼𝗿𝗺𝗲𝗹𝗲 𝘂𝘀̦𝗼𝗮𝗿𝗲?

Majoritatea formelor nu necesită tratament medicamentos și pot fi tratate la domiciliu.

Consumați suficiente lichide astfel încât să recuperați pierderile apărute prin diaree și vomă.

Deși este neplăcut, nu vă grăbiți să apelați la medicamente care să oprească diareea! Odată cu eliminarea scaunului se elimină și mare parte din microbii și toxinele care au provocat starea de rău.

Nu apelați la antibiotice fără să cereți sfatul unui medic specialist.

După ameliorarea stării de sănătate, se recomandă reînceperea alimentației cu produse ușor de digerat. Trebuie evitate mâncărurile grele care conțin multă grăsime, prăjeli și condimente picante!

 𝗖𝘂𝗺 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗺 𝘁𝗼𝘅𝗶𝗶𝗻𝗳𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗮𝗹𝗶𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗮̆ 𝘀𝗮𝘂 „𝗯𝗼𝗮𝗹𝗮 𝗰𝗮̆𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶”?

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun înainte de a mânca

Consumați doar alimente care sunt în termenul de valabilitate, au fost păstrate în condiții optime și au fost suficient preparate termic

Este indicat ca produsele destinate copiilor să fie consumate imediat după preparare, fără a fi reîncălzite

Spălați cu mare atenție fructele, zarzavaturile și verdețurile înainte de servire!


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol