14 iulie 2020, 12:11

Broderii de tradiții bizantine din România au fost expuse în Franța, cu sprijinul Principesei Margareta

Expoziţia „Broderii de tradiţie bizantină din România în secolele XV – XVII” a fost inaugurată astăzi la Muzeul Luvru, în prezenţa Custodelui Coroanei, Margareta, şi a principelui Radu, informează Agerpres. Mai mult decât atât, evenimentul a avut o dublă însemnătate, deoarece a constituit și un imagiu pentru Catedrala Notre-Dame, ce a fost afectată, luni noaptea, de un incendiu devastator.

De altfel, preşedintele Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, a precizat că, în momentul inaugurării expoziţiei româneşti, la Luvru erau transferate obiecte de la Notre-Dame, salvate din incendiu.

„Pentru oraşul nostru, pentru ţara noastră, dar mai ales pentru patrimoniul nostru, al umanităţii – un dezastru mare”, a afirmat preşedintele Muzeului Luvru, Jean-Luc Martinez, potrivit Agerpres. 

Martinez a subliniat că expoziţia, cuprinsă în seria de manifestări din Sezonul România – Franţa, este realizată în jurul drapelului de luptă al lui Ştefan cel Mare şi arată „patrimoniul religios al României”.

„Ne faceţi o mare onoare lăsându-ne să arătăm, în expoziţie, acest patrimoniu, la Muzeul Luvru”, a declarat el, menţionând că steagul de luptă a fost returnat României de către Franţa în urmă cu peste 100 de ani.

Preşedintele muzeului francez a adăugat că aceste obiecte sunt „puţin cunoscute în Europa Occidentală, puţin cunoscute în Franţa”.

Prezent la inaugurare ambasadorul României în Franţa, Luca Niculescu, a subliniat eforturile din jurul acestei expoziţii. „Este pentru prima dată când cel mai mare muzeu din lume găzduieşte cea mai mare concentrare de obiecte de patrimoniu medieval românesc, (…) acestea sunt mai mult decât obiecte de artă, sunt insignele noastre culturale”, a afirmat diplomatul, potrivit Agerpres. 

Expoziţia cuprinde obiecte de cult rare din patrimoniul românesc. De la broderii din aur sau argint, pietre preţioase şi mătăsuri sau catifele din cele mai fine, toate aceste obiecte au aparținut celor mai bogaţi reprezentanţi ai societăţii din Evul Mediu, aceştia fiind în general membrii familiilor voievodale sau boiereşti sau înalţii ierarhi ai vremii.

Expoziţia încearcă să pună în valoare atât importanţa istorică a acestor piese, cât şi reţeaua de legături sociale care au contribuit la crearea şi valorificarea lor.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.