CITIRE

Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului ...

Bogdan Chirițoiu – președintele Consiliului Concurenței și specialist în economie

Bogdan Chirițoiu reprezintă un nume cu rezonanță în spațiul politic românesc. Între 2005 și 2008 acesta a deținut funcția de consilier de stat în Administrația Prezidențială, la Departamentul de Politici Economice și Sociale. Totodată, din 5 mai 2009 este președintele Consiliului Concurenței.

Scurtă Biografie

Bogdan Chirițoiu a urmat studii la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Carol Davila din București (1989–1995), apoi un masterat în științe politice la Central European University din Budapesta (1996–1997) și un altul în studii europene la prestigioasa London School of Economics and Political Science, între 1997–1998. În anul 2000, a obținut titlul științific de doctor în economie, specialitatea relații internaționale la Academia de Studii Economice, cu teza de doctorat „Asigurările sociale de sănătate în statele Europei Centrale și de Est”.

După absolvirea facultății, începând din septembrie 1998, Bogdan Chirițoiu a fost cooptat ca asistent universitar la Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității București, predând cursurile de Analiză a Politicilor Publice, Globalizare (Economie Internațională Politică) și Politici Europene (pentru studenții de la Master).

În paralel cu activitatea didactică, a lucrat ca Intern în Afaceri Publice la Merck & Co Inc. din New Jersey, SUA în 1998 și consilier al Ministrului de Justiție (ianuarie – decembrie 2000), expert pe Politici Publice (Politici Sociale) în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (mai 2001 – ianuarie 2003), consultant al Guvernului României pentru Integrare Europeană la Institutul European (octombrie 2001 – octombrie 2002), consultant al Delegației Comisiei Europene pentru programul Europa la Global Consulting & Expertize (octombrie 2002 – decembrie 2003) și Consultant pe politici sociale la UNDP (ianuarie – septembrie 2004).

În plan politic, începând din anul 1990, Bogdan Chirițoiu este membru al PNL. A îndeplinit funcțiile de membru, apoi secretar politic al OTUNL (Organizația Tineretului Universitar Național Liberal) (1992–1995), analist în cadrul staff-ului central al PNL (1994–1996), director adjunct al Departamentului Electoral Central; responsabil pentru pregătirea alegerilor locale 2000; membru în echipa de campanie națională pentru alegerile din 2000 (1999–2001), secretar general Adjunct; responsabil pentru resurse umane (training, comunicarea cu membri, baza de date a membrilor) și planificare politică (2001–2004).

Publicații

Bogdan Chirițoiu este autorul a mai multor studii și articole de politică economică și socială, dintre care menționăm următoarele:

  • Cadrul legislativ și investițiile străine directe (1997);
  • Prețurile de Referință în Experiența Internațională. Implicații pentru Europa Centrală și de Est. Un studiu de caz asupra Poloniei și României (1998)
  • Broken Mirror: The Evaluation Function in Romanian Social Ministries (2001);
  • Un model de evaluare a asigurărilor sociale de sănătate. Studiu comparativ asupra României, Ungariei și Republicii Cehe și Pășind cu greutate – Reforma pensiilor în România, în Alina Mungiu-Pippidi, Sorin Ioniță (ed.) – „Politici Publice” (Ed. Polirom, Iași, 2002);
  • Issues in Pension Reform in Romania (2003)
  • Ungaria vs Cehia: achiziție eficientă de servicii de sănătate? (2004) – coautor;

 

Pe Bogdan Chirițoiu îl puteți asculta  luni, între orele 00:05 – 02:00, la Radio România Actualități, în cadrul emisiunii Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Discuția se va axa în jurul practicilor incorecte ale unor agenți economici care afectează sănătatea economiei naționale și bunăstarea oamenilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.