26 mai 2022, 17:51

Bojdeuca lui Creangă intră în restaurare. 4 ianuarie, ultima zi când poate fi vizitată

Muzeul „Ion Creangă” (Bojdeuca) va putea fi vizitat gratuit pe 4 ianuarie 2022, ultima dată înainte de începerea lucrărilor de restaurare care vor dura 2 ani.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi este primul muzeu literar din România, inaugurat la 15 aprilie 1918. Casa cu trei odăi, acoperită cu stuh, şi în ogradă cu fântână l-a găzduit pe Ion Creangă (1837-1889) din vara anului 1872, când a fost răspopit şi nevoit să părăsească locuinţa din incinta Mănăstirii Golia, până la moarte.

„Poveştile” şi „Amintirile din copilărie” au fost scrise în locuinţa botezată de scriitor bojdeucă. În vara şi toamna anului 1876, a locuit aici şi Mihai Eminescu.

În peste un secol de existenţă, Bojdeuca lui Ion Creangă a trecut prin mai multe restaurări şi renovări.

Bojdeuca lui Creangă,  peste 50.000 de vizitatori pe an

În prezent, Bojdeuca lui Ion Creangă este cel mai vizitat obiectiv al Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi, cu peste 50.000 de vizitatori pe an.

Lucrările care vor fi demarate la începutul anului 2022 vor include activităţi de restaurare şi securizare a Bojdeucii, de reabilitare şi modernizare a clădirii muzeului, refacerea amfiteatrului şi circulaţiilor pietonale din incintă, reamenajarea spaţiului verde şi refacerea sistemului de iluminat, iar perioada de implementare este de 24 luni.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol