2 mai 2024, 14:50

Bolile de sezon ale copiilor: atenție la varicelă, cunoscută și ca ”vărsat de vânt”

Varicela, cunoscută și sub denumirea populară de „vărsat de vânt”, este o boală extrem de contagioasă a copilăriei, fiind cauzată de virusul varicelo-zosterian (VZV), un tip de virus herpetic responsabil și de îmbolnăvirea de Zona zoster la adulți.

Potrivit Direcției județene de Sănătate Publică, în județul Covasna numărul cazurilor de varicelă s-a triplat în 2022, comparativ cu anul precedent, fiind înregistrate 745 de cazuri (față de 248 în 2021). Cu toate acestea, în acest an numărul îmbolnăvirilor se situează în media multianuală (450-500 de cazuri).

În țările dezvoltate varicela este endemică, fiind întâlnită mai des în lunile de toamnă-primăvară, dar o dată la câțiva ani apar și epidemii, avertizeaz.

Majoritatea cazurilor apar la copiii cu vârste între 5 și 10 ani, dar pot apărea și la vârsta adultă, având un risc crescut de complicații. De obicei, odată contractată această boală, organismul capătă imunitate durabilă (toată viața), însă nu este exclusă o a doua infectare.

Virusul se răspândește cu ușurință prin contact direct cu persoanele bolnave, în special prin atingere, prin inspirarea particulelor de virus, sau a picăturilor mici care persistă în aer după ce persoanele infectate respiră sau vorbesc.

Odată intrat în organism, se răspândește în tractul respirator și călătorește prin fluxul sanguin până la celulele țintă, în final fiind localizat în tegumente și mucoase, inclusiv în interiorul gurii, la nivelul pleoapelor, scalpului și zonei genitale.

𝑺𝒊𝒎𝒑𝒕𝒐𝒎𝒆 𝒄𝒍𝒊𝒏𝒊𝒄𝒆

𝐏𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐚 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐮𝐛𝐚𝐭̦𝐢𝐞: durează 14-21 zile fără simptome de boală.

𝐒𝐭𝐚𝐝𝐢𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐫𝐨𝐦𝐚𝐥 – perioada între primele semne de boală și apariția erupției cutanate este de 1-2 zile, timp în care pot apărea stări de letargie, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap, febră moderată, tuse și, eventual, sângerări nazale.

La copiii mari și adulții, aceste simptome sunt mai pronunțate, uneori însoțite de dureri la nivelul membrelor și în zona lombară.

La copiii mici, simptomele prodromale pot fi absente, astfel încât boala poate începe cu o erupție cutanată.

𝐄𝐫𝐮𝐩𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐮𝐭𝐚𝐧𝐚𝐭𝐚̆

Poate fi precedată de o erupție cu aspect stacojiu, care dispare rapid, fiind urmată de apariția unor pete colorate, asemănătoare unui vârf de ac.

Acestea pot apărea oriunde pe corp, dar în special în zona feței, pe scalp și trunchi, și mai puțin frecvente pe membre. La 5-6 ore, peste aceste erupții se formează vezicule cu lichid transparent, însoțite de prurit (mâncărime).

Crustele de culoare maro-gălbuie se vor desprinde după 1-2 săptămâni, lăsând în urmă o pată depigmentată.

Pacientul necesită consultație medicală, dar, de obicei, este nevoie doar de ameliorarea febrei și a mâncărimilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol