22 ianuarie 2022, 14:21

Boris Johnson, pe făraș. Petreceri cu 40-100 de oameni, în timp ce “afară”  era izolare totală. ”Tatăl meu a murit și nici nu-mi puteam îmbrățișa prietenii, iar ei petreceau”

Boris Johnson are probleme mari și mulți cred că timpul petrecut în Downing Street 10 se apropie de final.

Izolare totală în Marea Britanie, petreceri cu 100 de participanți în Downing Street 10 (reședința premierului). Dezvăluirile despre o petrecere din Downing Street îl adâncesc din nou pe premierul britanic Boris Johnson în controverse, deja afectat de o serie de scandaluri, scrie France24.

„Aduceți-vă băutura”, a sugerat un e-mail, dezvăluit de ITV News și trimis de secretarul-șef privat al lui Boris Johnson, Martin Reynolds, pe 20 mai 2020, când britanicii nu se puteau întâlni în mod legal decât cu o singură persoană din afară.

Premierul  este acuzat că nu a respectat regulile și că a mințit după o toamnă de scandaluri eclipsată de valul variantei Omicron la sfârșitul lunii decembrie în Regatul Unit.

Anchete și dezvăluiri

O anchetă internă analizează deja și alte petreceri care ar fi fost organizate în mai, noiembrie și decembrie 2020 în cercurile puterii.

Potrivit presei britanice, șeful guvernului și soția sa (pe atunci logodnica lui) Carrie ar fi participat ei înșiși la „petrecerea în grădină” din 20 mai cu aproximativ patruzeci de persoane.

În aceeași zi, ministrul Culturii Oliver Dowden a reamintit însă populației engleze regulile stricte în vigoare: „puteți întâlni o persoană în afara casei dvs. într-un loc public, afară, atâta timp cât stați la doi metri distanță unul de altul”. .

Dezvăluirea a înfuriat familiile victimelor pandemiei. Marea Britanie a pierdut peste 150.000 de vieți de la începutul Pandemiei.

Hannah Brady, purtătorul de cuvânt al Familiilor îndoliate pentru Justiție de Covid-19, a declarat că nu-i vine creadă că locatarii din Downing Street „au petrecut” la câteva zile după moartea tatălui ei, când ea nici măcar nu avea dreptul să își îmbrățișeze prietenii.

Sondaj. Boris Johnson ar trebui să plece

Din punct de vedere al opiniei publice, potrivit sondajelor publicate marți, o majoritate de 56% până la 66% dintre britanici consideră că Boris Johnson ar trebui să demisioneze, proporție care a crescut brusc în câteva săptămâni.

Dacă va continua să refuze să plece, un vot de neîncredere în cadrul partidului ar fi suficient pentru a-l răsturna. Puțin probabil în viitorul imediat, dar această opțiune nu mai este tabu în rândul conservatorilor, obișnuiți să nu deranjeze liderii în situații de criză.

UPDATE

Premierul britanic Boris Johnson a prezentat miercuri scuze în Parlament pentru că a participat la petrecerea în grădina de la Downing Street, reşedinţa sa oficială, în timpul primului lockdown determinat de pandemia de coronavirus şi a spus că înţelege furia pe care a produs-o, relatează Reuters.

„Înţeleg furia pe care oamenii o au faţă de mine şi de guvernul pe care îl conduc atunci când văd că nici măcar la Downing Street regulile nu sunt respectate corespunzător de cei care le fac”, a spus Johnson în Parlament.

Premierul a declarat că regretă ce a făcut şi că a crezut că întâlnirea de la Downing Street, care a avut loc la 20 mai 2020, era o reuniune de muncă.

„M-am dus în grădină puţin după ora 18.00, pe 20 mai 2020, pentru a mulţumi staffului, iar după 25 de minute m-am întors în birou pentru a lucra în continuare”, a adăugat el.

„Privind retrospectiv, ar fi trebuit să le spun tuturor să intre şi ei”, a mai precizat Johnson.

Parlamentarii de opoziţie au spus că Johnson ar trebui să demisioneze. În plus, chiar unii membri ai formaţiunii sale, Partidul Conservator, au afirmat că el ar trebui să renunţe la post dacă se va stabili că a încălcat legile stricte pe care le-a introdus guvernul pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

„Apărarea sa care constă în a spune că nu ştia că era o petrecere este atât de ridicolă, încât insultă opinia publică britanică”, a declarat miercuri liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, care l-a acuzat pe Johnson că minte şi i-a cerut demisia, potrivit AFP.

Premierul britanic riscă să fie ţinta unei anchete a poliţiei în legătură cu o ”garden party” la Downing Street în mai 2020, în plină izolare.

Foto:The Mirror


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.