28 aprilie 2024, 13:47

Despre “interviul” luat lui Putin, o opinie a lui Boris Johnson: ”Este din manualul lui Hitler”. Polonia face corectură pe text

Boris Johnson. Personaj colorat și extrem de controversat. Iubit și urât deopotrivă. Unul dintre primii lideri occidentali care a ajuns la Kiev atunci când era nevoie. Declarațiile sale încă mai produc senzație, pentru că fostului premier britanic nu îi este teamă de cuvinte.

Ultima se declarație se referă la “interviul” luat lui Vladimir Putin acum câteva zile de foarte controversatul jurnalist american Tucker Carlson.

Boris Johnson a atacat în Daily Mail interviul lui Tucker Carlson cu Putin, spunând că a fost luat direct din „manualul lui Hitler”.

„Marioneta tiranului”

Jurnalistul american a fost „marioneta tiranului, dictafonul dictatorului și un trădător al jurnalismului”, a spus el.

El l-a acuzat pe fostul prezentator al Fox News că și-a trădat „telespectatorii și ascultătorii din întreaga lume” pentru că nu l-a luat la întrebări pe liderul rus pentru „torturile, violurile, aruncarea în aer a grădinițelor” din Ucraina și „nici măcar o dată nu a încercat să oprească fluxul de minciuni”.

Johnson a atacat, de asemenea, acuzația conform căreia guvernul britanic i-a convins pe ucraineni să lupte în continuare, în loc să se predea în urma invaziei din primăvara anului 2022.

„Nimic și nimeni nu i-ar fi putut opri pe acei ucraineni cu inimă de leu să lupte pentru țara lor – și nimic nu o va face”, a spus el.

„În ultimii doi ani, Putin și-a demolat în mod concludent propria teză. Prin violența sa nesăbuită și criminală, el și-a dovedit că se înșeală complet.

A dezvăluit că Ucraina nu este doar o țară, ci și una mare, iar prin greșeala sa stupidă a ajutat la nașterea unui sentiment patriotic mai puternic și mai nestăpânit decât oricare altul din lume.

Dar, bineînțeles, Tucker Carlson nu a făcut această remarcă. El i-a permis liderului rus să divagheze timp de o jumătate de oră asupra presupusei inexistențe istorice a Ucrainei, apoi a lăudat „cunoștințele enciclopedice” ale lui Putin.

De când George Galloway s-a dus la Bagdad și l-a lăudat pe neobositul Saddam Hussein, nu am mai văzut o astfel de manifestare de servilism de lingău față de un tiran.”

Mesajul lui Putin către America a fost direct din „manualul lui Hitler”, el a spus: „Stați departe de acest conflict… – și în curând vom putea fi cu toții în pace”.

Hitler

„Într-un fel, este nedrept să-l învinovățim pe Carlson pentru prestația sa abjectă. El nu era acolo pentru a provoca. El a fost doar mijlocul, canalizarea, furtunul prin care noroiul netratat al mesajului lui Putin putea fi pulverizat acolo unde Putin își dorește cel mai mult – pe pământurile fertile ale Americii.

Mesajul adresat poporului american a fost simplu. Aceasta nu este problema voastră, spunea Putin. Este o problemă europeană. Nu vă amestecați în acest conflict, lăsați-mă pe mine să-l termin – și în curând vom putea fi cu toții în pace. Este un mesaj pe care americanii l-au mai auzit înainte.

În iunie 1940, la scurt timp după ce Hitler a invadat Franța, ziarele lui WR Hearst au obținut un interviu cu dictatorul german, mai ales pentru că Hearst își manifestase de mult timp simpatia față de Hitler.

Jurnalistul ales a fost un germano-american pe nume Von Wiegand, care realizase deja mai multe interviuri pozitive cu Führerul.

Von Wiegand a fost condus cum se cuvine într-un castel francez capturat, unde i-a găsit pe Hitler, von Ribbentrop și alții, iar cu ajutorul notelor detaliate pe care le pregătise, Hitler i-a oferit reporterului ziarului american înțelepciunea sa istorică neîntreruptă.

Este vorba despre Europa, nu despre America, a spus Hitler. Americanii nu au de ce să se teamă de Germania nazistă și nu au niciun motiv să intervină. Nu voia în mod special să cucerească Parisul, a spus el; nici măcar nu voia să ducă un război pe continentul european.

El voia doar să revendice drepturile străvechi ale popoarelor vorbitoare de limbă germană. Vă sună cunoscut? întreabă Boris Johnson.”

Amintiți-vă cine sunteți!

Finalul l-a prins pe Boris Johnson făcând un apel la americani și în special la politicienii republicani care blochează ajutoarele pentru Ucraina.

„De ce ar trebui să avem încredere în el acum că va respecta orice acord de pace – chiar dacă ucrainenii ar încerca să facă unul? În mod evident, nu se poate avea încredere în el în ceea ce privește Polonia, statele baltice sau oriunde în vasta periferie a fostei Uniuni Sovietice.

Așa că mă rog ca poporul american să fie capabil să vadă dincolo de șarada profană a interviului de aseară. Știu câți congresmeni din SUA au fost fani ai lui Tucker Carlson, iar eu spun: amintiți-vă de Charles Lindbergh, amintiți-vă de America Firsters, amintiți-vă cât de mulți legislatori americani s-au opus la început implicării în războiul cu Hitler.

Ei bine, s-au înșelat atunci, iar Tucker Carlsonii se înșeală grav în privința lui Putin astăzi. Tuturor republicanilor care blochează în prezent ajutorul pentru Ucraina, le spun: pentru numele lui Dumnezeu, amintiți-vă cine sunteți!

Sunteți moștenitorii lui Ronald Reagan, liderii ultimei speranțe a Pământului! Nu puteți face America măreață din nou, vânzând Ucraina și permițându-i lui Putin să folosească violența pentru a reconstrui imperiul sovietic.

(…)

Tucker Carlson ne-a făcut tuturor o favoare aseară, în sensul că a oferit alternativa – o victorie a lui Putin, distrugerea Ucrainei și coborârea unei mari părți a Europei, încă o dată, în întuneric și frică. Acest lucru nu se poate și nu trebuie să se întâmple”, îndeamnă fostul premier Boris Johnson.

Polonia face corecturi pe text și dă lecție de istorie

Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a reacționat prompt la interviul acordat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, jurnalistului american, Tucker Carlson, în care liderul de la Kremlin a făcut afirmații dubioase pe care interlocutorul său le-a luat de bune (interviu din 8 februarie 2024).

  1. Polonia a cooperat/colaborat cu Germania lui Hitler.

Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, diplomația poloneză a încercat să mențină relații de bună vecinătate cu Germania. Intrarea Poloniei în orice fel de alianță militară cu Hitler era exclusă. În perioada dintre Primul și Al Doilea Război Mondial, Polonia s-a aflat între doi vecini agresivi: Germania și Rusia, niciunul dintre aceștia nerecunoscând practic dreptul națiunii poloneze de a avea un stat independent.  În 1934, la Berlin, a fost semnată declarația germano-poloneză de neagresiune, care avea ca scop garantarea soluționării disputelor prin mijloace pașnice.  Chiar înainte de aceasta, în 1932, a fost semnat un pact de neagresiune similar cu URSS.

  1. Polonezii l-au forțat pe Hitler să pornească cel de-al Doilea Război Mondial împotriva lor. De ce a început Polonia războiul la 1 septembrie 1939? Nu a fost dispusă să coopereze. Hitler nu avea altceva de făcut decât să înceapă să își pună în aplicare planurile cu Polonia.

A doua Republică Poloneză a respins pretențiile lui Hitler, precum și propunerea acestuia de a încheia o alianță polono-germană împotriva URSS. Germania lui Hitler și autoritățile sovietice au fost cele care au semnat un acord împotriva Poloniei la 23 august 1939 (așa-numitul Pact Molotov-Ribbentrop), care a permis Germaniei să atace Polonia la 1 septembrie 1939. Rusia sovietică și Germania lui Hitler au cooperat în mod concertat până în iunie 1941.

  1. Polonia a căzut pradă politicilor pe care le-a dus împotriva Cehoslovaciei, deoarece, în conformitate cu bine-cunoscutul Pact Molotov-Ribbentrop, o parte din acest teritoriu, inclusiv Ucraina de Vest, urma să fie cedată Rusiei.
  2. Polonia nu a participat și nici nu a fost parte la Acordul de la München (din 30 septembrie 1938), care, de fapt, a limitat puternic suveranitatea Cehoslovaciei. Revendicările poloneze cu privire la Trans-Olza au fost formulate după semnarea Acordului de la München.
  3. Astfel, Rusia, care pe atunci se numea URSS, și-a redobândit teritoriile istorice.

URSS a încorporat teritoriul estic al Poloniei ca urmare a unei agresiuni armate (17 septembrie 1939), în timp ce Polonia respingea invazia germană. Aceasta a înjunghiat statul polonez pe la spate. Așa-zisele referendumuri populare organizate de sovietici pe teritoriile de la granița de est a Poloniei au fost însoțite de teroare și de jafuri. Lviv și provinciile de atunci Lviv și Stanisławów (Ucraina de Vest de astăzi) nu au făcut niciodată parte din Imperiul Rus. Nici regiunea Vilnius nu a fost o parte istorică a Rusiei.

  1. Ucraina este, de fapt, un stat artificial creat de Lenin și Stalin.

Ucraina de astăzi a apărut ca stat datorită mișcării naționale ucrainene. Bolșevicii nu au înființat-o, ci doar au cucerit o parte a acesteia pentru a înființa una dintre republicile sovietice. Ucraina a apărut prin voința ucrainenilor înșiși.

  1. Malul stâng al Niprului, inclusiv Kievul, este un teritoriu istoric rusesc.

Kievul a fost capitala istorică a Ruteniei, iar Moscova nu exista la acea vreme. În 1991, Ucraina a devenit un stat independent cu granițe recunoscute la nivel internațional.

  1. Ideea ucrainenilor ca națiune separată a apărut în Polonia.

Procesul de autodefinire a ucrainenilor ca grup etnic separat a fost paralel cu procese similare din Europa secolului al XIX-lea. Nimeni nu a „inventat” națiunea ucraineană.

  1. Pe teritoriul Ucrainei au fost înființate baze NATO.

Nu există baze NATO pe teritoriul Ucrainei.

  1. Două lovituri de stat au fost comise în Ucraina pentru a rupe în mod artificial legăturile acesteia cu Rusia.

În timpul Revoluției Portocalii, națiunea ucraineană s-a opus alegerilor trucate. Organizarea unui nou tur de scrutin i-a permis președintelui Viktor Iușcenko să câștige efectiv majoritatea voturilor. După Revoluția Demnității, președintele Petro Poroșenko a câștigat alegerile prezidențiale în mod democratic.

  1. În 2014, Moscova a fost nevoită să apere Crimeea, deoarece aceasta era în pericol.

În 2014 nu a existat nicio amenințare la adresa Crimeii. Revoluția Demnității a dus la o schimbare pașnică a puterii prin alegeri democratice. „Omuleții verzi” ai Rusiei au apărut în Crimeea pentru a destabiliza situația din Ucraina.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol