8 iunie 2022, 22:52

BRAȘOV. Din 1 aprilie, Muzeul Amintirilor din Comunism se deschide în fostul hotel Capitol

Muzeul Amintirilor din Comunism (MAdC) se va deschide în 1 aprilie 2022, în fostul Hotel Capitol din Braşov. Vor fi expuse peste 100 de obiecte şi mărturii personale, fragmente din viaţa cotidiană a românilor din timpul perioadei comuniste.

Colecţia permanentă de la MAdC conține fotografii, obiecte şi amintiri, care surprind latura personală şi completează datele istorice despre România sub regimul comunist. Departe de a fi un manifest nostalgic, muzeul oferă publicului o perspectivă unică asupra vieţii din perioada dictaturii comuniste, de la 1948 până la Revoluţia din 1989. În completarea datelor istorice, vizitatorii vor descoperi o radiografie a societăţii, cu întâmplări şi fapte scrise de oameni obişnuiţi, care au simţit cu intensitate acei ani.

„Fiecare aspect al vieţii cotidiene din comunism, de la cele mai mărunte gesturi şi obiecte, la cele mai curajoase acţiuni, au conturat societatea în care trăim astăzi. Ne-am dorit că muzeul să fie un spaţiu în care să găsim răspunsurile la toate întrebările pe care le pot avea cei născuţi după ’89 şi, în acelaşi timp, să reprezinte o legătură între generaţiile actuale şi cele de părinţi şi bunici, un gest care să aducă mai multă înţelegere şi apreciere”, a declarat Alina Beteringhe, antropolog şi fondatoare a spaţiului muzeal.

Decizia de a deschide un muzeu al amintirilor din comunism a fost motivată şi de dorinţa de a atrage turiştii străini şi de a le satisface curiozitatea legată de acest regim, contribuind, totodată, la diversificarea gamei culturale pe care o oferă oraşul Braşov celor veniţi în vacanţă.

Muzeul este amenajat în fostul Hotel Capitol din centrul oraşului Braşov, o clădire reprezentativă pentru perioada comunistă. În acest spaţiu a funcţionat până în 1989 un magazin tip „Shop” unde se vindeau, în schimbul valutei pe care populaţia obişnuită nu avea voie să o deţină, mărfuri foarte dorite, precum săpunuri, casetofoane și chiar benzină.

Muzeul are și un site oficial, prin care suntem îndemnați să donăm obiecte reprezentative, care să fie adăugate la colecție.

Foto: Muzeul Amintirilor din Comunism (Facebook)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol