16 octombrie 2021, 22:02

În galeriile subterane din Brașov, primul muzeu de arte new media din România

În galeriile subterane din Brașov, va funcționa primul muzeu de arte new media din ţară, prima expoziţie a acestuia urmând să fie vernisată în luna iunie.

Proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viaţa oraşului desfăşurat de Asociaţia Amural, în parteneriat cu Primăria Braşov, intră într-o nouă etapă. Prin proiectul de intervenţie culturală co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi cu sprijinul partenerilor locali, galeriile subterane se pregătesc să devină Braşov Underground Museum (BUM), primul muzeu de arte new media din ţară. Prin reconversia galeriilor, se propune constituirea unui spaţiu de artă contemporană redat comunităţii şi reintegrat în ţesutul urban.

BUM va începe luna aceasta, cu o cercetare istorică a spaţiului, pentru a se afla mai multe despre trecutul său. În paralel, primăria încheie amenajările iniţiale și va urma un apel pentru artişti new media în zilele următoare şi amenajarea exponatelor primului muzeu de artă şi tehnologie.

Galeriile au fost săpate în dealul Warthe al Braşovului, în Al Doilea Război Mondial, pentru a servi drept adăpost antiaerian. Sunt cufundate în întuneric şi compartimentate, formând un spaţiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video şi arte ce folosesc noile tehnologii în general. Din 2015, galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă, cunoscute sub numele „După Ziduri”.

Foto: „Ro Brasov Dupa Ziduri.jpg”, Nicu Farcaș, Wikimedia, CC BY-SA 4.0


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.