5 decembrie 2023, 18:29

Brașovul găzduiește Boovie, festivalul internațional de book-trailere pentru elevi

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți.

Conform site-ului oficial Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema „The book of new beginnings” (Cartea noilor începuturi).

Din cele 555 de echipe care s-au înscris în perioada februarie-martie, 494 au finalizat book-trailerele și, după o primă selecție, au rămas în concurs 385 de echipe.

Acestea au intrat în două etape de jurizare, prima stabilind clasamentul pe secțiuni, iar cea de-a doua se va desfășura chiar la Brașov, unde juriul de gală va desemna câștigătorii marilor premii pe categorii și pe cel al trofeului Boovie.

Istoria festivalului

Boovie este un festival-concurs creat de doamna profesor de limba și literatura română, Carmen Ion, acum opt ani, din nevoia de a încuraja elevii să creadă în potențialul lor și să crească dincolo de limitările simțite în cadrul școlii.

Acest „alt fel” de festival a luat naștere la Focșani, iar acum a ajuns la Brașov datorită anvergurii imense pe care a reușit să o dobândească prin numărul de participanți.

Definit încă de la început ca un festival „altfel”, în cadrul Boovie, cărțile sunt abordate dintr-o perspectivă originală și transformate în book-trailere de către echipe formate din elevi de gimnaziu sau liceu, fiecare echipă fiind coordonată de către un profesor.

După formarea echipelor, elevii dezvoltă integral un trailer pe baza unui roman suport, de la scenariu și regie, până la interpretare și montaj. La final, trailerele sunt evaluate de către un juriu de specialitate, care stabilește câștigătorii.

Jurizarea competiției

Trailerele elevilor participanți, împărțiți în 555 de echipe formate din 6-11 membri, sunt jurizate de persoane cu experiență în domeniu, iar echipele înscrise la fiecare carte vor primi premiile I, II și III, precum și mențiuni.

Anul acesta, în premieră, juriul va acorda Marele premiu separat pentru gimnaziu și liceu la categoriile actorie, regie, scenariu, coloana sonoră originală, imagine, costume, montaj și editare.

Cel mai bun trailer din concurs va primi Marele Premiu Boovie, singurul din competiție. Marele premiu Boovie are o valoare 1000 de euro.

Pe lângă concursul propriu-zis de book-trailere, cei aproximativ 2.000 de participanți care vor participa la ediția de anul acesta a festivalului Boovie, vor avea parte de peste 50 de evenimente pregătite de organizatori, printre care proiecții de film, concerte și workshop-uri realizate de specialiști în domenii diferite: Daniel Sandu, Doina Ruști, Gabriel Cărtărescu, Alec Blenche, Crăița Nanu, Iulia Voicu, Alexei Țurcan, Lucia Chicoș, Vlad Basarabescu, Marina Marcu, Titus Peride, reporteri Recorder, dar și mulți tineri în curs de afirmare:

„Am crescut numărul trainerilor tineri și al elevilor și studenților care vor susține workshopuri, multe evenimente vor fi prezentate sau susținute de elevi, tocmai pentru a fi și mai aproape de copiii Boovie”, mărturisește doamna Carmen Ion, fondatoarea festivalului.

De asemenea, participanții se vor bucura de o serie diverisificată de activități: incursiune în proză și poezie, întâniri cu autori, educație cinematografică (prin „Ora de cinema” și prin European Film Factory), dezvoltare personală prin trainerii Ascendis, ateliere de arta actorului și de muzică de trailer etc.

În Piața Sfatului va fi instalat un hub de educație financiară, unde experții programului Școala de Bani, vor veni alături de roboțelul Pepper și vor descifra copiilor și adolescenților, în mod interactiv, cum să-și gestioneze mai eficient banii.

În Piața Brassai, voluntarii elevi vor propune o redescoperire a jocurilor copilăriei, in parcul Gheorghe Dima traineri din Focșani și Brașov vor susține ateliere de jocuri teatrale, iar în spațiile de la Centrul Reduta, Banca de Cultură Apollonia și Filarmonică vor avea loc workshopuri și proiecții de filme.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol