22 mai 2024, 7:59

”Broderii și accesorii în costum și textile”, expoziție inedită la Făgăraș

Muzeul de Etnografie Brașov, în colaborare cu Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat”, vă invită vineri, 12 ianuarie, la ora 13:00, la vernisajul expoziției „Broderii și accesorii în costum și textile”, deschisă la Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” aflat pe Str. Mihai Viteazul , Nr.1, Făgăraș.

Expoziția „Broderii și accesorii în costum și textile” se dorește a fi o incursiune în lumea costumelor tradiționale de ceremonial și a textilelor decorative.

Vestimentația, dincolo de rolul ei funcțional, îndeplinea și anumite funcții ritualice, stabilind totodată apartenența la o anumită etnie, categorie socială sau statut, scrie Monitorulfg.

Observând ornamentica bogată a acestora putem urmări, coborând pe firul timpului, modificările și influențele urbane care au marcat costumul tradițional.

Amenajarea expozițională aduce în prim plan și accesoriile și podoabele specifice costumului de mireasă din zona Rupea, Viscri, Apața.

Totodată, expoziția prezintă diversitatea textilelor de interior, ca reflexie a mentalității asupra habitatului, în funcție de epocă, de personalitatea fiecărei familii sau de zonă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol