20 aprilie 2024, 14:52

La Bruxelles, femeile se tem să meargă noaptea pe străzile golite din cauza restricțiilor

La Bruxelles, femeile spun că restricțiile introduse pentru a încetini răspândirea coronavirusului au un dezavantaj grav: străzile goale înseamnă că nu există nimeni la care să apeleze pentru ajutor dacă se simt expuse riscului de hărțuire sau agresiune. Regulile în vigoare în prezent în capitala belgiană interzic persoanelor să-și părăsească locuințele între orele 22:00 și 06:00, cu unele excepții.

Temerile cu privire la siguranța femeilor în timpul pandemiei au început să iasă la suprafață devreme în primul val al noului coronavirus anul trecut, și până în aprilie 2020, multe femei au denunțat în social media lipsa de protecție în timpul nopții. Tot pe rețelele sociale, unii bărbați au spus că vor profita de străzile goale pentru a încerca să violeze femei care sunt nevoite să iasă după ora 22:00, pentru a se ocupa de treburi urgente.

Problema siguranței femeilor pe străzile orașelor europene a intrat în centrul atenției recent, după dispariția și omorârea în Londra a lui Sarah Everard, în vârstă de 33 de ani. Ca răspuns la acest caz, sute de femei au împărtășit pe rețelele de socializare strategiile lor de evitare a hărțuirii în spațiile publice. Acest lucru a aprins o dezbatere în Marea Britanie despre ce a făcut guvernul de acolo pentru a combate violența împotriva femeilor.

O problemă mai largă

Bruxelles are propria sa istorie de violență și hărțuire împotriva femeilor pe străzi. Statisticile sugerează că 91% dintre femeile belgiene au fost victime ale hărțuirii sexuale cel puțin o dată în viață. Cu toate acestea, datele poliției sugerează, de asemenea, că o mare parte dintre hărțuiri nu este raportată: în 2019, au fost depuse 71 de plângeri în întreaga țară; în 2020, numărul a fost chiar mai mic, de doar 40 de plângeri depuse. Unele victime ale hărțuirii spun că nu consideră că merită să raporteze ceea ce au suferit, deoarece nu cred că se va face ceva în acest sens de către autorități, în ciuda înăspririi legislației împotriva acestor infracțiuni, în 2014.

Îngrijorarea crescândă cu privire la efectele restricțiilor asupra siguranței femeilor în timpul blocării nu a declanșat încă o mare dezbatere la Bruxelles, dar există semne că cetățenii devin din ce în ce mai pregătiți să ia atitudine.

În ianuarie, 11.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicitau autorităților din zona Etterbeek, unde se află multe instituții ale UE, să facă Parcul Cinquantenaire și împrejurimile sale mai sigure. Ca răspuns, poliția a elaborat un plan pentru a-și coordona mai bine patrulele și pentru a îmbunătăți iluminarea și semnalizarea căilor de acces din parc.

Foto: Bulevardi, Flickr, CC BY-NC-ND 2.o


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol