Luni începe oficial cel mai amplu eveniment internațional dedicat domeniului comunicațiilor găzduit vreodată de România: Adunarea plenipotențiară a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor, la care iau parte delegați din aproape 200 de țări. La Palatul Parlamentului se vor lua decizii care vor marca viitorul lumii întregi pentru decenii de acum înainte.
Timp de 3 săptămâni, Palatul Parlamentului este epicentrul unei plaje foarte importante de teme digitale, care, vrem sau nu, ne vor afecta viața în următoarele decenii. Televiziunea Română este partener oficial al conferinței găzduite la Palatul Parlamentului pentru următoarele trei săptămâni, iar TVR INFO face transmisiuni în fiecare zi, de la ora 15.00, de la eveniment.
La Ateneul Român din București a avut loc un eveniment de bun-venit pentru liderii delegaţiilor participante la Summitul Uniunii Internaționale a Comunicațiilor. Evenimentul a fost deschis, duminică seara, cu concertul sub bagheta lui Cristian Mandeal.
Recitalul a fost sustinut de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, și de un cvartete de coarde.
Declarație pentru un Internet deschis
Participanții la summitul de la București au semnat o declarație în care pledează pentru un Internet deschis, stabil și sigur, informează stiri.tvr.ro.
Discuțiile despre inteligența artificială, securitatea cibernetică sau orașele viitorului se vor ține la Patul Parlamentului, în spații reamenajate acum pentru summit.
Începând de luni, aleșii nu vor mai avea acces în unele zone din Palatul Parlamentului.
Uniunea Internațională de Telecomunicații este una dintre cele mai vechi agenții ale Organizației Națiunilor Unite.
„Este cel mai mare eveniment internațional pe care România l-a organizat, mai mare decât un summit NATO, și este primul astfel de eveniment la nivelul Uniunii Internaționale pentru Telecomunicații care se întâmplă în Europa în ultimii 30 de ani”, a declarat pentru Știrile PRO TV Sebastian-Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Reprezentanți ai celor mai mari companii de profil din lume
La discuții vor fi reprezentate cele mai mari companii de profil din lume, precum Apple, Amazon, Microsoft sau Space X-ul lui Elon Musk. Din România, vor participa Uipath și Bitdefender.
La București se vor adopta mai multe rezoluții pentru piața telecomunicațiilor pentru următorii patru ani, referitoare la securitatea cibernetică, dezvoltarea orașelor inteligente și inteligența artificială.
Oaspeții au transportul asigurat, sunt pregătite câteva spectacole și pot merge în excursii la Brașov, la Bran și la Peleș. Aproximativ 143.000.000 de lei sunt alocați de la bugetul de stat pentru acest eveniment.
Organizat o dată la patru ani, acesta este evenimentul-cheie în cadrul căruia cele 193 de state membre ale UIT decid cu privire la viitorul rol al organizației, precizează ANCOM.
Către viitorul nostru digital
Pe parcursul celor trei săptămâni, se preconizează că PP-22 va atrage aproximativ 3.000 de participanți, inclusiv șefi de stat și demnitari la nivel înalt din cele 193 de state membre ale UIT.
Delegațiile vor include, de asemenea, reprezentanți ai tuturor categoriilor de membri UIT – companii private, instituții academice și organisme naționale, regionale și internaționale implicate în activitățile organizației privind radiocomunicațiile și standardizarea, sau promovarea transformării digitale în conformitate cu Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU.
PP-22 va stabili politicile generale ale UIT, precum și planurile strategice și financiare pentru perioada 2024-2027, care vizează întreaga activitate a UIT, dar, cu precădere, aspecte-cheie ca incluziunea digitală și reducerea decalajului digital, sau cele mai bune modalități de a mobiliza inteligența artificială (IA), internetul obiectelor (IoT) și rețelele 5G și viitoare către 6G, împreună cu alte tehnologii noi și emergente, pentru a îmbunătăți modul în care oamenii din întreaga lume trăiesc și muncesc.
Alegerea viitoarei conduceri a UIT
UIT joacă un rol esențial în facilitarea dezvoltării digitale durabile și a adoptării incluzive a noilor servicii și tehnologii pentru toți oamenii de pretutindeni. Organizația este mandatată de către guvernele din întreaga lume să coordoneze utilizarea în comun a spectrului de frecvențe radio, să promoveze cooperarea internațională în ceea ce privește atribuirea orbitelor satelitare, să promoveze o infrastructură digitală și de telecomunicații fiabilă și accesibilă în țările în curs de dezvoltare și să stabilească standarde globale pentru a asigura interconectarea fără bariere într-o gamă largă de sisteme de comunicații.
Conferința va alege, de asemenea, cei cinci înalți oficiali ai UIT – secretarul general, secretarul general adjunct și directorii birourilor de radiocomunicații, standardizare în telecomunicații și, respectiv, dezvoltare a telecomunicațiilor – care vor ghida activitatea organizației în următorii patru ani.
Un imn pentru summit
Lucrarea „Connect and Unite”, compusă de Grigore Cudalbu și interpretată de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și copii din corurile Programul Național Cantus Mundi a fost desemnată astăzi Imnul ediției 2022 a Conferinței Plenipotențiare a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).
La Palatul Parlamentului a avut loc evenimentul de deschidere al Ediției 2022 a ITUPP, iar Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și copii din corurile Programului Național Cantus Mundi, dirijați de Anna Ungureanu, au susținut un recital muzical special, care a inclus lucrarea „Connect and Unite”, de Grigore Cudalbu, compusă special pentru acest eveniment.
În cadrul plenarei, organizatorii și participanții din 196 de țări au desemnat această lucrare drept Imnul ITUPP 2022.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol