În această perioadă, în care călătoriile sunt puse pe așteptare sau când putem vizita numai câteva țări, aceste hărți vă vor face să visați! Este vorba despre hărțile incluse în primele ediții ale romanelor lui Jules Verne, care acum sunt digitalizate și disponibile online.
Cu cele 62 de călătorii extraordinare (din cele 80 de romane și nuvele pe care le-a publicat), Jules Verne transformă lumea într-un vast teren de aventură. „Ocolul Pământului în 80 de zile”, „Călătorie spre centrul Pământului”, „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, „Cinci săptămâni în balon”: atâtea titluri care te transportă imediat în altă parte!
Autorul însuși s-a referit la ele cu denumirea „romane geografice”, adică ficțiuni care produc reverie, hrănite întotdeauna de informații științifice.
Educație, visare, fantezie
În interviurile pe care le-a dat de-a lungul timpului, Jules Verne a insistat adesea asupra vocației educative a cărților sale, dar și pe pasiunea sa pentru cărți:
„Am fost deseori întrebat de unde mi-a venit ideea de a scrie ceea ce se poate numi, din lipsa unui termen mai bun, «romane științifice». Ei bine, am fost mereu atașat de studiul geografiei, cum alții sunt atașați de istorie sau cercetare istorică. Cred cu adevărat că pasiunea mea pentru hărți și marii exploratori din întreaga lume m-au determinat să scriu lunga serie de romane geografice”.
Multe dintre edițiile realizate cu atenție de editorul Jules Hetzel (rod al unei strânse colaborări cu autorul) pentru aceste călătorii au hărți integrate. Pentru a urmări mai bine calea parcursă de Phileas Fogg, Căpitanul Hatteras și Michel Strogoff, aceste hărți sunt acum complet accesibile online.
„Diversitatea aceasta derutantă ridică numeroase probleme de interpretare. Întâlnim Ia Jules Verne aproape orice, şi opusul a aproape orice. Să fie consecinţa unei totale indiferenţe? Să n-aibă scriitorul niciun adevăr de comunicat, ci doar preocuparea de a trasa itinerarii, de a combina povestiri şi de a schiţa caractere adaptate subiectului? Când se schimbă drumul, se schimbă şi subiectul, şi se schimbă şi interpretarea. Însă din aceste neîncetate oscilaţii se degajează totuşi o filosofie, poate involuntară, axată pe opoziţia şi complementaritatea contrariilor: început şi sfârşit, armonie şi dezbinare, sublim şi ridicol. Gândirea verniană este relativistă, în cel mai înalt grad”, scrie Lucian Boia.
Probabil că, dacă ar fi avut la dispoziție instrumentele digitale de astăzi, Jules Verne ar fi realizat hărți interactive sau povești multimedia. Iată una dintre ele, bazată pe traseul lui Phileas Fogg din „Ocolul Pământului în 80 de zile”. O realizare care folosește un traseu simulat în Google Earth Pro, sunete, video și imagini foto lipsite de drept de autor:
Jules Verne te duce în lumi străine sau familiare. El se distanțează de ele, este un observator rece, de cele mai multe ori, dar toate sunt lumile lui. Cititorul este luat de mână, ocrotit și lăsat să observe tabloul. Cu o putere de anticipație ieșită din comun, Verne a făcut să viseze milioane de adolescenți. Autorul a făcut călătorii imaginare extraordinare. Ne-a purtat peste tot prin lume (a ajuns chiar și în România), a construit, a inventat, a purtat războaie, a țesut povești de dragoste, a inovat, a tentat spațiul cosmic.
Parcurgeți cele 42 de hărți digitalizate din edițiile Hetzel ale romanelor lui Jules Verne, care vă vor face să visați la o lume cu granițe deschise!
1 comentariu