Sigur, gândul de pe urmă nu prea mai are valoare. E deja târziu, totul este potrivnic în teren. În primul rând, condițiile meteo. Fiecare oră care se scurge de la momentul producerii primului cutremur, luni, la primele ore ale dimineții, care a măturat zone întregi în Turcia și Siria, aduce noi și noi morți și răniți. Temerile sunt că vor fi zeci de mii de morți, pentru că dacă faci un calcul rapid doar urmărind imaginile de la fața locului și ținând cont de numărul clădirilor dărâmate, e imposibil să ocolești aceste cifre.
La ora redactării acestui articol, miercuri după-amiază, sunt deja anunțați peste 11.200 de morți, iar bilanțul este departe de cel final.
Erdogan s-a deplasat la Kahramanmaras, epicentrul cutremurului
În Turcia, numărul celor decedaţi a ajuns la 8.574, a anunţat preşedintele Recep Tayyip Erdogan, care s-a deplasat pentru prima oară în oraşul Kahramanmaras, epicentrul cutremurului.
În Siria, până acum au fost consemnate 2.662 de decese şi 5.000 de persoane rănite.
Potrivit lui Erdogan, 50.000 de persoane rănite au fost salvate în Turcia, la trei zile de la cutremur.
Echipele de salvare, care se confruntă cu vremea rea (frig, ploaie, zăpadă, chiar viscol) au de înfruntat devastări cu o extindere și gravitate cu care nu au mai avut de-a face.


Foto: David Saranga/Facebook. Fostul ambasador al Israelului în România este alături de o echipă israeliană de salvatori în Turcia
Cea mai mare calamitate din 1939 încoace
Turcia este, culmea, bine organizată și bine echipată pentru operațiuni de salvare, comparativ cu 1999, când un cutremur puternic a lovit orașul Izmit. Dar această pregătire nu este neapărat valabilă și la periferiile țării, cum ar fi cazul acum, în orașele Gaziantep, Kahramanmaras, Diyarbakir sau zecile de orașe și sate din sudul și sud-estul țării, care sunt aproape de epicentrul cutremurelor de luni.
Țara, la periferie, lăsată de izbeliște
Aceste regiuni găzduiesc peste o jumătate de milion de refugiați sirieni, care au fugit în Turcia după izbucnirea războiului civil care macină țara de 12 ani. Numărul spitalelor și al echipelor medicale care lucrează în sud este cu mult depășit de cele din nordul Turciei, nici măcar aproape de capacitatea orașelor precum capitala Ankara sau a Istanbulului.
Unele localități nu au servicii de ambulanță sau echipament de salvare, o situație acum exacerbată de prăbușirea efectivă a drumurilor și căderea liniilor de comunicare, comentează jurnaliștii de la cotidianul israelian Haaretz. Un articol care mi-a atras atenția pentru titlul lui: ”Răspunsul lui Erdogan la cutremurul devastator din Turcia îi va decide acestuia soarta politică”.
Cui îi pasă acum de soarta politică a lui Erdogan?
În fond, cui îi pasă de un lider politic, mai ales de unul controversat și criticat precum președintele turc și mai ales de ce ne-ar păsa de politică în aceste momente în care fiecare oră care se scurge de la producerea dezastrului este în defavoarea supraviețuitorilor. Cât poate supraviețui un om rănit în ger, sub dărâmături?
Iată că ne pasă, totuși, căci politica determină luarea unor decizii bune sau proaste, iar în cazul de față pare a pune bețe în roate de la început intervenției umanitare în zonă. Autoritățile turce au aprobat acceptarea sau nu a echipelor de salvare din străinătate. Autoritățile au coordonat trimiterea de salvatori în zonă. Autoritățile sunt acuzate că refuză ajutorul opoziției, în regiune, punând astfel în pericol șansele de salvare a supraviețuitorilor. Nu în ultim rând, multe sunt vocile celor care acuză autoritățile că au trimis numeroasa Armată turcă în teren cu întârziere.
Principalele provocări
Potrivit unui jurnalist turc intervievat de Haaretz, problema acută este găsirea de adăposturi, hrană și medicamente pentru zecile de mii de supraviețuitori, pe fondul temerilor de noi replici, unele puternice, care ar putea urma și care ar mai putea crea noi pagube materiale la clădiri deja șubrezite. ”Este cea mai mare provocare pentru Guvernul turc și guvernatorii districtelor, și nu avem niciun motiv să credem că Guvernul este capabil să se descurce singur”, spune jurnalistul.
Pagube de miliarde de dolari
PENTRU CINE ARE PUTERE SĂ URMĂREASCĂ, IATĂ O FILMARE DIN DRONĂ ÎN HATAY:www.cnnturk.com/action/embedvideo/63e3865017aca909b4e1e339
În mai vin alegerile
În criză de timp
Enervat de critici
Liderul CHP, Kemal Kilicdaroglu, i-a îndemnat pe primarii din partidul său să-i ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, transmite agenția de presă EFE, preluată de Agerpres.
„Refuz să mă aliniez Guvernului”, a declarat, într-un mesaj video, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, care a cerut unitate naţională după cutremure. Kilicdaroglu i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu. „Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze”, le-a transmis liderul CHP edililor şi responsabililor regionali din cadrul partidului său.
Miercuri, deplasat în teren, la fața locului, Erdogan a încercat să răspundă criticilor, recunoscând niște stângăcii. ”Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine”, a spus preşedintele pentru a dezamorsa criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor. ”Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa”, a adăugat el. Cetăţenii ar trebui să ţină cont numai de mesajele autorităţilor şi să ignore ”provocatorii”, a îndemnat Erdogan. Preşedintele a anunţat de asemenea distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.
Trauma momentului poate dicta soarta lui politică
La câteva luni distanță de alegerile generale, trauma momentului poate dicta soarta politică a lui Erdogan. Furia crește pentru câți oameni rămân prinși sub dărâmături și așteaptă ajutor. Cu doar două săptămâni înainte, un politician proeminent al opoziției din provincia Hatay, puternic afectată acum, a apărut la televizor, ca o premoniție, deplângând lipsa de inițiativă a guvernului lui Erdogan de a ajuta regiunea sa să-și îmbunătățească pregătirea pentru cutremur.
Chiar așa: un prieten din Turcia îmi spunea, ieri, că fiecare angajat, cetățean turc, plătește o taxă de cutremur lunară în Turcia. Aceste taxe sunt colectate într-un fond, dar unde nu sunt bani acum. Unde s-au dus banii, pe mâinile cui au încăput, se întreba acesta.
Cu alte cuvinte, Erdogan ar putea avea probleme politice reale dacă guvernul său nu poate accelera eforturile de ajutorare și nu poate salva un număr mare de oameni în curând. „Următoarele ore vor fi definitorii pentru cariera lui Erdogan”, cred analiștii.
UPDATE
Poliția turcă a anunțat că a reținut cel puțin 18 persoane și a arestat alte cinci pentru mesaje pe rețelele sociale descrise drept „postări provocatoare”, scrie The Guardian.
Anterior, Netblocks, care monitorizează conectivitatea pe tot globul, a anunțat că Twitter a fost restricționat „pentru mai mulți furnizori de internet” din Turcia, adăugând că această țară are „o istorie extinsă de restricții pe rețelele sociale în timpul urgențelor naționale și incidentelor de securitate”.
AFP a scris că platforma „a devenit inaccesibilă pentru principalii furnizori de telefonie mobilă turcă”, miercuri, pe măsură ce criticile online au crescut cu privire la răspunsul guvernului în urma cutremurului devastator.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol