2 mai 2024, 13:32

Camembert de România. Intrăm încet pe harta țărilor care produc artizanal brânza cu mucegai nobil alb

România intră încet pe harta țărilor care produc artizanal brânza cu mucegai nobil alb de tip Camembert, care până acum se făcea la noi doar la nivel semiindustrial și din lapte pasteurizat. O variantă a acestui produs obținut din lapte crud a apărut în atelierul de brânză al artizanului Varga Istvan din satul mureșean Cund.

Manufactura este deja renumită pentru brânzeturile în culori și gusturi nemaiîntâlnite, cu cele mai neașteptate ingrediente, precum ciocolată, chilli, cărbune, leurdă, piper negru, chimen și altele, relatează Radio România Actualități, în pagina sa de Facebook.

După ce a dobândit experiență în produsele de brânză maturată cu mirodenii, Varga Istvan a aplicat rețeta și pentru celebra brânză franțuzească Camembert, conferindu-i unicitate în lume. Producătorul se bazează în primul rând pe un lapte de calitate pe care îl obține în propria fermă de vaci.

Varga Istvan produce brânzeturi maturate după ce a invatat meşteşugul de la elveţieni.
Istvan, pedagog de meserie, a petrecut doi ani în Elveţia, între 2014 şi 2016, pentru a învăţa, de la un maestru brânzar din Elveţia. Mai apoi, bărbatul s-a întors în satul Cund, din judeţul Mureş, şi a pus pe picioare un nou business, „Manufactura de brânză“.
Pentru asta, într-o primă fază a reinventat afacerea părinţilor săi, care deţineau o fermă de vaci şi comercializau laptele. Numai că, în loc să continue să vândă laptele unor producători de lactate, Istvan a decis să dezvolte un mic atelier, devenind el însuşi producător.
În total a investit aproximativ 60.000 de euro în utilaje.
„Am început în luna mai, în 2016. Sincer, am avut aşteptări mari, mi-am dorit să fac un produs bun şi clienţii să nu fie doar mulţumiţi, ci şi uimiţi de ceea ce producem. Mie nu mi-e permis să fiu mulţumit niciodată. Un produs alimentar poate fi întotdeauna îmbunătăţit, cizelat. Atât produsul în sine, cât şi condiţiile şi împrejurările în care este produs“, aceasta este filosofia care a stat la baza afacerii sale, scrie adevarul.ro.
Istvan Varga mai spune că-i datorează succesul său în mare măsură unui maestru brânzar din Elveţia. „Am avut onoarea şi norocul să cunosc un maestru brânzar şi controlor pentru calitatea brânzei din Elveţia, pe numele său Konrad Suter. Am acceptat că tot ceea ce spune el este literă de lege. Dacă îndeplinesc toate sau măcar majoritatea condiţiilor impuse de el, voi reuşi. Nu prea rămânea loc pentru faimosul «lasă că merge şi aşa». Şi, într-adevăr, azi sunt fericit că l-am ascultat, la fel cum şi atunci mă simţeam privilegiat să ascult sfaturilor sale“.
Metodele de producţie sunt inspirate din Elveţia: „Producem după model elveţian, în cazan de cupru, 99% din activitate fiind de natură manufacturieră. Pivniţa noastră este miezul maturării, ea oferă mediul optim brânzelor noastre pentru ca ele să cunoască o evoluţie cât se poate de benefică calităţii şi gustului curat“. Brânza se lasă la maturat în medie trei luni.
Printre cele mai exotice produse se numără şi brânzeturile maturate cu nuci îmbibate în coniac şi cu chilli şi ciocolată. Printre clienţi se numără mai multe restaurante, dar şi francezi, germani, italieni şi chiar elveţieni.
Bărbatul are şi un mic magazin acasă, dar comenzile se pot face şi on-line. Nu de puţine ori clienţii săi elveţieni au fost surprinşi să afle că brânzeturile sale se bazează chiar pe reţete originare din Ţara Cantoanelor. În plus, în timpul anului participă la mai multe târguri şi festivaluri din ţară.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol