23 aprilie 2024, 14:52

Campania anti-alcool: Un pahar de vin băut zilnic îți crește cu 20% riscul de a muri

Persoanele care sunt de părere că un pahar de vin pe zi este considerat a fi, într-un fel sau altul, sănătos, ar trebui să se gândescă cu atenție la consecințele nu tocmai plăcute, înainte de a consuma excesiv licoarea lui Bachus. Studiile unor cercetători din SUA arată faptul că băutul regulat – chiar și în limitele „sigure” – a crescut semnificativ riscul decesului prematur.

Cercetătorii americani care se concentrează pe impactul produs de consumul scăzut sau limitat de alcool au descoperit faptul că persoanele care consumă băuturi alcoolice în patru sau mai multe zile pe săptămână, au crescut riscul de deces timpuriu cu aproximativ 20%, față de medie, potrivit unei analize demarate pe acest subiect de The Independent. 

De-a lungul timpului, au existat și alte cercetări care au sugerat că un pahar de vin consumat zilnic, ar putea aduce beneficii inimii și arterelor, ba mai mult, datorită multitudinii de nutrieți și antioxidanți din compiziția acestuia, reduce șansele formării cheagurilor de sânge sau pur și simplu stimuleză sistemul nervos provocând o stare de relaxare.

Cu toate acestea, medicii de la Universitatea de Medicină din Washington au arătat că aceste beneficii au dispărut la persoanele care consumă vinul în fiecare zi și, mai mult decât atât, acestea au fost înlocuite de o serie de riscuri.

„Acum știm că și cei mai neexperimentați consumatori de băutiri alcoolice, dar care le consumă zilnic, a crescut riscul de mortalitate prematură.”, a declarat Dr. Sarah Hartz, primul autor al studiului din revista Alcholism: Clinical and Experimental Research, potrivit The Independent.

Persoanele de vârstă mijlocie ar trebui să aibă zile „fără alcool”, îndeamnă URGES (Asociația de Sănătate publică din Anglia)

În Anglia, orientările actuale spun că adulții nu ar trebui să consume mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Acest lucru se poate rezuma la doar șase pahare medii (175 ml) de vin sau halbe de bere (4% alcool) pe săptămână.

Mai mult decât atât, oficialii din domeniul sănătății au făcut chiar și un apel recent, prin care îndeamnă cetățenii să facă și mici pauze în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice. Aceștia sunt de părere că prin acest demers, se poate reduce semnificativ o serie de riscuri, care ar putea cauza în timp probleme de sănătate.

Cercetarea propriu-zisă a avut un eșantion de aproximativ 400.000 de cetățeni englezi, cu vârste cuprinse între 18 și 85 de ani. Astfel, aceștia au descoperit că există un risc crescut de a muri prematur cu peste 20 de procente, din cauze multiple, doar la oamenii care consumă alcool în mai mult de patru zile consecutive. În plus, acest stimul poate avea o influență negativă asupra tutror organismelor indiferent de vârstă.

„Pe măsură ce la persoanele cu o vârstă mai înaintată, riscul de deces este automat mai ridicat, acesta va crește și mai mult, astfel încât o creștere cu 20% a riscului în cazul persoanelor de 75 de ani, de exemplu, se va transforma într-o probabilitate mult mai mare a declanșării acestuia, decât în cazul unei persoane de 20 de ani.”, a mai adăugat Dr. Sarah Hartz, pentru The Independent.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol