2 mai 2024, 23:21

Campanie de conștientizare și sensibilizare a cadrelor didactice din grădinițe și școli care vor avea la clasă copii cu boală celiacă

 Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten (ARIG) anunță lansarea campaniei de conștientizare a bolii celiace dedicate în mod special cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, în sprijinul copiilor cu boala celiacă. Scopul campaniei este de a sensibiliza cu privire la nevoile dietetice unice ale acestor copii și de a promova un mediu educațional inclusiv și sigur pentru toți.

Scrisoarea deschisă, semnată la modul general de „Un părinte de copil celiac”, subliniază provocările cu care se confruntă elevii cu această afecțiune și rolul crucial pe care cadrele didactice îl au în asigurarea bunăstării lor pe durata orelor de școală. Scrisoarea este redată astfel:

„Dragă cadru didactic,

(educator, învățător, diriginte, profesor sau director de școală)

🧡 Îți scriu această scrisoare pentru că anul acesta vei avea în grupa, clasa sau școala ta un elev cu boala celiacă. El urmează un regim foarte strict și este extrem de important să nu consume gluten deloc. Cele mai mici urme de gluten îi pot face rău.

🧡 Îți adresez această scrisoare, dragă cadru didactic, deoarece timp de câteva ore pe zi îți încredințez copilul meu, iar siguranța lui depinde în totalitate de acțiunile tale.

🧡 Aș vrea să știi, în primul rând, că dieta fără gluten nu este un moft, este un tratament unic pentru afecțiunea de care suferă copilul meu. Deși, aparent, pare simplu să excluzi glutenul din alimentație, te asigur că este o provocare destul de mare pentru fiecare dintre persoanele cu boala celiacă.

🧡 Îți scriu această scrisoare, dragă cadru didactic, pentru că știu cât de important este să construiești un mediu sigur pentru toți copiii pe care îi ai în grijă timp de câteva ore pe zi și să te rog să îi incluzi și pe cei pentru care un anume aliment poate reprezenta un pericol. Te rog, include alături de regulile de bună-purtare, siguranță și disciplină din mediul tău și reguli care să îi protejeze și să îi includă pe toți copiii care au nevoi alimentare speciale.

🧡 Îți scriu această scrisoare, dragă cadru didactic, pentru că am nevoie să regăsesc în tine un sprijin, un om de încredere împreună cu care să oferim, în siguranță, un mediu potrivit pentru educația copilului meu. Te rog, atunci când metodele de învățare creative, non-formale, permit anumite activități, ai în vedere și nevoile copilului meu și nu-l exclude din aceste activități în cazul în care situația poate fi periculoasă pentru el. Te asigur că voi face toate eforturile pentru a te susține în adaptarea activităților astfel încât ele să fie sigure pentru copilul meu, pentru ca el să poată participa alături de colegii lui în siguranță la toate aceste activități. Îți voi fi recunoscătoare pentru efortul tău, iar pentru copilul meu va însemna lumea întreagă.

🧡 Îți scriu această scrisoare, dragă cadru didactic pentru că sunt sigură că niciun părinte nu-și dorește ca ai săi copii să trăiască într-o lume rece, indiferentă, lipsită de respect și iubire față de cel de lângă el. Să începem de la noi din clasă și să construim, prin ei, o lume și un viitor mai bun. Să-i învățăm că o felie de tort este neimportantă atunci când exclude, îndepărtează, rănește un prieten. Să-i învățăm că nevoile alimentare speciale nu fac un copil mai puțin bun, mai puțin deștept, mai puțin curajos și că nu-l definesc, nu este singurul lucru care poate fi spus despre el, că el trebuie văzut pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce poate sau nu poate mânca.

🫶Ai ocazia să picuri în inimile tinere valorile prețioase care vor construi o lume mai mai bună pentru noi toți: empatie, grijă, bunătate, altruism.

Cu recunoștință,
Un părinte de copil celiac*

 
Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten (ARIG) se angajează să sprijine atât părinții, cât și cadrele didactice în crearea unui mediu sigur și inclusiv pentru copiii cu boala celiacă. Pentru a-și îndeplini această misiune, asociația oferă resurse, îndrumări și asistență dedicată tuturor cadrelor didactice care au copii cu boala celiacă în clasele lor.
Postată pe pagina de Facebook a asociației, conținutul a devenit rapid viral în comunitățile online de celiaci, dovadă că un număr extrem de mare de părinți ai copiiilor ce urmează regimuri alimentare speciale se regăsesc în textul scrisorii. 
 

De asemenea, ARIG derulează un studiu privind cu regimuri alimentare speciale în unitățile de învățământ preuniversitar din România și am fi mai mult decât bucuroși să împărtășim cu voi aceste rezultate, când vom finaliza acest studiu. Până în acest moment studiul a strâns peste 100 de răspunsuri și indică problemele serioase cu care se confruntă părinții copiilor cu regimuri speciale în România în unitățile de învățământ.

Pentru mai multe informații despre Asociația Română pentru Intoleranța la Gluten (ARIG) și inițiativele sale, vă rugăm să vizitați www.arig.ro.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol