15 aprilie 2024, 18:53

Campanie de încurajare a vacinării anti-HPV la Spitalul Universitar de Urgență din București

O campanie de încurajare a vaccinării împotriva HPV a fost lansată vineri de Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti.

Medicii atrag atenţia că în România, în fiecare zi, nouă femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin şi şase mor din cauza acestei maladii, în condiţiile în care boala poate fi vindecată dacă este depistată la timp şi tratată în mod corespunzător.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete şi băieţi cu vârste între 11 şi 19 ani. Pentru femeile cu vârsta între 19 şi 45 de ani, vaccinul este compensat 50%.

Cum pot proceda femeile care vor să se vaccineze, explică pentru RRA şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, profesor doctor Monica Cîrstoiu.

Monica Cîrstoiu: Orice pacientă poate să vină cu bilet de trimitere de la medicul de familie către ginecologie. De asemeni, prescriptori pentru vaccinul de HPV pot fi medici pediatrici sau medici dermatologi.

Primele beneficiare ale acţiunii îndeamnă la prevenţie prin screening şi vaccinare.

Ţara noastră are cea mai mare incidenţă a cancerului de col uterin şi cea mai mare mortalitate din cauza acestei boli din Uniunea Europeană.

Foto: Robert Michael/dpa


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol