12 septembrie 2022, 13:51

Canada: eforturi pentru deportarea unui fost nazist

Helmut Oberlander și soția sa au debarcat în Quebec în 1954 și au început să-și construiască o nouă viață împreună. Cuplul s-a stabilit în Waterloo, Ontario, unde Oberlander a devenit un dezvoltator imobiliar de succes. Au fondat o familie și au câștigat cetățenia canadiană în 1960. Al Doilea Război Mondial părea departe. Dar, zeci de ani mai târziu, trecutul s-a întors pentru a-i hăitui.

Oberlander, un etnic german, s-a născut în sud-estul Ucrainei. Fluent în germană, rusă și ucraineană, avea 17 ani când a devenit translator la Einsatzkommando 10a, un subgrup al echipelor morții Einsatzgruppen, în 1941. Echipa a ucis cel puțin 20.000 de oameni în teritoriile de est ocupate de germani. Canada i-a retras cetățenia acum 20 de ani, pentru că a ascuns acele activități de autoritățile de imigrare. Acum, procurorii sunt într-o cursă contra timp pentru deportarea bărbatului în vârstă de 97 de ani.


Citește și:
SUA au deportat un fost gardian nazist de la lagărul Neuengamme


Oberlander a fost interogat de oficialii germani la Toronto în 1970 într-o anchetă separată a crimelor de război. El le-a spus că nu știe numele unității sale sau că este responsabil pentru executarea evreilor.

Curtea Federală a Canadei a ținut o ședință cu privire la moțiunea sa de a pune capăt procedurilor de deportare, din cauza unui „abuz de procedură”.  Oberlander susține că a fost înrolat și nu a ucis niciodată pe nimeni. Spune că și-a petrecut timpul făcând sarcini mici și inofensive, cum ar fi lustruirea cizmelor ofițerilor și păzirea șlepurilor. El nu a fost niciodată acuzat de o crimă.

Criticii spun că efortul mult întârziat de deportare a lui Oberlander ilustrează slaba responsabilitate a Canadei pentru atrocitățile secolului al XX-lea.

Foto: Center for Israel and Jewish Affairs


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol