16 aprilie 2024, 5:02

Un soldat SS născut la Arad este ultimul nazist de pe lista „vânătorului de naziști”

Un fost soldat SS născut la Arad, acuzat că este responsabil de moartea a 3.300 de deţinuţi, este ultimul nazist de pe lista unui „vânător”.

Are 99 de ani, s-a născut la Arad, a ajuns în Germania, unde a devenit soldat SS, este acuzat de moartea a aproximativ 3.300 de deţinuţi ai unui lagăr de exterminare, dar a scăpat de proces.

Mai mult, este ultimul „client” al unui vestit „vânător de nazişti”, Efraim Zuroff, un evreu care şi-a propus să îi aducă în faţa instanţelor de judecată pe toţi criminalii care se fac vinovaţi de moartea a milioane de oameni, în timpul lui Hitler, scrie The Sun.

Gregor Formanek s-a născut în data de 18 septembrie 1924 în Arad, după care a ajuns în Germania, acolo unde a devenit soldat SS, fiind încadrat la lagărul de exterminare Sachsenhausen. În perioada 1943-1945, în respectivul lagăr de exterminare şi-ar fi găsit sfârşitul aproximativ 100.000 de persoane.

Dintre acestea, 3.300 de victime îi sunt atribuite arădeanului Gregor Formanek.

Acesta a fost „vânat” de Efraim Zuroff, un israelian născut în America, directorul biroului Centrului Simon Wiesenthal din Ierusalim, este coordonatorul cercetării asupra crimelor de război naziste la nivel mondial pentru Centrul Wiesenthal și autorul „Raportului său de stare” anual privind investigarea și urmărirea penală a criminalilor de război naziști la nivel mondial, care include o listă cu cei mai căutați criminali de război naziști, după cum anunţă cotidianul olandez De Telegraaf.

Zuroff s-a implicat în identificarea şi tragerea la răspundere penală a naziştilor vinovaţi de exterminarea deţinuţilor din lagăre, iar acum pe listă îl mai are doar pe Formanek.

Cu toate că l-a găsit şi l-a deferit Justiţiei, se pare că Zuroff nu îşi va vedea „opera” încheiată. Trimis în judecată în toamna anului trecut, arădeanul Gregor Formanek a scăpat de proces, după ce instanţa a emis o hotărâre judecătorească potrivit căreia Formanek nu mai este apt să apară în faţa judecătorilor.

„Există o hotărâre judecătorească potrivit căreia Formanek nu mai este apt să apară în instanță. Fizic sau mental, asta nu este clar. În orice caz, contestăm decizia. Dacă cineva nu mai este apt mental să fie judecat, nu vom continua. Nu transformăm asta într-o comedie”, le-a spus „vânătorul de nazişti” celor de la De Telegraaf.

Acuzat de crimă

Jurnaliştii de la The Sun l-au găsit pe Formanek trăind într-un apartament de 460.000 de euro, într-o suburbie modestă din Frankfurt. Vecinii lui credeau că e un manager de companie pensionar. Procuratura din Gießen l-a acuzat pe bărbatul din provincia Main-Kinzig de implicare în crime violente.

„Este acuzat că a contribuit la crimă în peste 3.300 de cazuri, între iulie 1943 și februarie 1945”, a declarat Thomas Hauburger, purtătorul de cuvânt al parchetului, citat de Aradon.

Tribunalul regional din Hanau (Hesse) a respins însă cererea de judecare a bătrânului după ce, potrivit unui expert, el a fost considerat a avea capacitatea limitată de a fi judecat. Aceasta este decizia pe care o contestă Zuroff și speră să obțină o soluție care să permită aducerea în fața unui tribunal a lui Formanek.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol