28 aprilie 2024, 2:29

Rusia stabilește condițiile informaționale pentru destabilizarea Republicii Moldova, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) dedică o bună parte a analizei sale zilnice privind conflictul din Ucraina declarațiilor și evoluțiilor tensionate dintre Republica Moldova și entitatea separatistă transnistreană. ISW avertizează că Rusia stabilește condițiile informaționale pentru destabilizarea Republicii Moldova, folosind pretextul unor false amenințări asupra Transnistriei și a etnicilor ruși.

Într-un interviu pentru TASS, Aleksei Polișciuk, director din Ministerul de Externe al Rusiei, responsabil de Comunitatea Statelor Independente (CSI), a declarat că Moldova a început “să-și distrugă legăturile” cu Statele membre ale CSI și că există zvonuri că intenționează să părăsească organizația până la sfârșitul acestui an. Aleksei Polișciuk a susținut că această decizie nu ar aduce beneficii intereselor sau cetățenilor moldoveni și ar fi neprofitabilă pentru economia moldovenească.

El a mai spus că soluționarea chestiunii transnistrene se află “într-o criză profundă” și că presiunea economică a Republicii Moldova asupra Transnistriei întârzie și mai mult orice soluție.  El a susținut că Rusia este pregătită să rezolve deteriorarea relațiilor dintre Moldova și Transnistria „ca mediator și garant” al reglementării.

Duminică, viceprim-ministrul Moldovei, Oleg Serebrian, a declarat că țara sa nu va reveni la negocieri privind Transnistria în formatul care include Rusia și Ucraina, atât timp cât invazia Rusiei în Ucraina va continua.

ISW observă că pașii făcuți de Rusia în comunicarea publică privind Republica Moldova sunt similari celor făcuți după invazia Ucrainei din 2014, când Rusia a acuzat mai întâi Ucraina că a renunțat la acordurile de la Minsk.

“Rusia ar putea stabili condiții informaționale pentru a face afirmații similare împotriva Moldovei”, arată ISW, care a evaluat anterior că, astfel, Kremlinul și-ar putea justifica ulterior o viitoarea agresiune în Moldova.

Rusia folosește deseori pretextul protejării “compatrioților din străinătate”, un concept deliberat vag care îi include pe toți cei care vorbesc limba rusă, chiar dacă nu se consideră ruși de etnie.

“Rusia ar putea încerca să-și justifice eforturile de agresiune sau destabilizare a Moldovei, pretinzând că poporul din Transnistria este în pericol din cauza presupusei respingeri de către Moldova a procesului de reglementare în Transnistria”, arată prestigiosul institut de la Washington.

De asemenea, Kremlinul continuă să încadreze și să justifice un efort de război rusesc pe termen lung, ca parte a unei confruntări geopolitice existențiale cu Occidentul și nazismul. Alexei Polișciuk a mai declarat în timpul interviului său cu TASS că „Occidentul a incitat sentimentele neonaziste în Ucraina” și „a făcut Ucraina anti-Rusia.”

Afirmația lui Polișciuk, că Occidentul a incitat idealurile „neonaziste” în Ucraina, este probabil parte a aceluiași efort informațional coordonat al Kremlinului menit să justifice confruntarea geopolitică cu Occidentul și sugerează că Kremlinul ar putea eticheta din ce în ce mai mult orice adversar perceput și, eventual, întregul Occident drept „ nazist.”

ISW a evaluat anterior că Kremlinul ar fi putut decide că simpla narațiune conform căreia Rusia și alte state luptă cu o forță geopolitică „nazistă” este o narațiune imediată mai eficientă decât încercarea lui Putin de a atrage cetățenii ruși și vorbitorii de limbă rusă în teritoriul fostei Uniuni Sovietice și al Imperiului Rus cu ideologia „Lumii Ruse” ( Russkiy Mir ), care se bazează pe identități etnice intenționate amorfe, care nu sunt convenite și care sunt în contradicție cu compoziția multietnică a Rusiei. Polișciuk a reiterat, de asemenea, afirmațiile de lungă durată ale Rusiei conform cărora Occidentul controlează Ucraina și că Rusia „a rămas întotdeauna” deschisă negocierilor de pace.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol