23 aprilie 2024, 21:08

Când a fost inaugurată oficial prima bibliotecă publică naţională a românilor

În urmă cu 182 de ani, în 8 iunie 1838 avea loc inaugurarea oficială, la Colegiul „Sf. Sava” din Bucureşti, a primei biblioteci publice naţionale. Fondul de carte, care includea aproximativ 8.000 de volume, provenea din patrimoniul Bibliotecii Mitropoliei Bucureşti.

Organizarea şi catalogarea publicaţiilor erau făcute pe grupe lingvistice, iar în cadrul fiecăreia, pe domenii, notează leviathan.ro.

Primul catalog al bibliotecii a fost tipărit, în două volume, în anii 1846 şi 1847, prin îngrijirea profesorului bibliotecar Iosif Genilie.

Rețeaua bibliotecilor publice județene

În anul 1840 s-a înființat reţeaua bibliotecilor publice judeţene, potrivit solicitării Ministerului de Interne (Vornicia din Lăuntru) către prefecţii de judeţe care au îndatorirea de a organiza biblioteci în fiecare oraş reşedinţă de judeţ, scrie bibmet.ro.

La 11 iunie 1848, însă, izbucneşte revoluţia în Bucureşti şi activitatea bibliotecii se întrerupe pînă în anul 1849.

În 1862 este promulgată Legea presei. Se hotărăşte depunerea a patru exemplare la Ministerul Instrucţiunii Publice şi a 2 exemplare la fiecare Prefectură judeţeană, cu scopul: Spre constatarea dreptului de proprietate garantată autorilor de scrieri şi publicaţii literare şi artistice se va ţine un registru special la Ministerul Instrucţiunii Publice…, iar autorii primesc odată cu depunerea operelor un extras din registru.

În completarea acestor dispoziţii, în 1864, legea Regulamentul pentru bibliotecile publice, art. 11, stipulează: Bibliotecile centrale primesc depozitele de cărţi, ziare, etc., datorate de autori şi editori după Legea presei. În felul acesta, depozitul legal are caracter de cenzură, de dezvoltare a colecţiilor publice de bibliotecă şi de garant al proprietăţii intelectuale.

Gratuitatea serviciului de lectură publică

Abia în 1864, la 23 octombrie este promovată prima lege românească specifică pentru biblioteci, cunoscută sub denumirea  de Regulamentul bibliotecilor publice. Acest act normativ este contemporan cu întreaga dezvoltare biblioteconomică europeană. În anul 1850, este promulgată în Anglia, Legea pentru bibliotecile publice (Public Libraries Act), prin care se asigura gratuitatea serviciului de lectură publică.

Regulamentul pentru bibliotecile publice stipula ca bibliotecile centrale să primească depozitele de cărţi, ziare, datorate de autori şi editori după Legea presei.

În 1935, Primăria Municipiului Bucureşti a reînfiinţat Biblioteca Municipiului Bucureşti, instituţie care funcţionează şi în prezent (Biblioteca Metropolitană București).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol