3 martie 2024, 12:12

Capcane sponsorizate pe Facebook în numele BCR

Postări sponsorizate pe Facebook se folosesc de imaginea unor bănci pentru a convinge utilizatorii să ofere datele personale. Directoratul Național de Securitate Cibernetică – DNSC anunță că identificat astfel de ”momeli” pe rețele de socializare sun brandurile BCR și Banca Transilvania.

Momeala este o ”ofertă de nerefuzat” a băncii: investește 950 de lei într-o actiune BCR Invest și obține un venit pasiv lunar de 9000 de lei.

Odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecționat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini false ale bancilor repective.

Atacatorii vor astfel să convingă potențiale victime să-și furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investițiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt.

DNSC recomandă raportarea astfel de postări pentru SCAM (fraudă) către rețeaua socială unde le întâlniți. În imagini regăsiți mai multe astfel de exemple.

Mesajul DNSC:  Citiți și analizați cu atenție informațiile culese din mediul online

Evitați accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunități rapide de îmbogățire.

Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

Verificați întotdeauna pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la secțiunea „Alerte Investitori – Informări” și secțiunea „Atenție la Entități Neautorizate!” informații referitoare la posibile fonduri care au ca scop înșelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

În cazul în care ați introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit prin această metodă depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online.

Dacă observați în mediul online inițiative similare, raportați-le ca FRAUDĂ către rețeaua socială și către DNSC ([email protected] sau 1911)

Antrenează-te pe sigurantaonline.ro pentru a identifica și să evita fraudele din mediul online! Un proiect național de conștientizare și educație cibernetică lansat de DNSC, Politia Română și Asociația Română a Băncilor (ARB), alături de parteneri privați din domeniul IT&C.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol