25 aprilie 2024, 4:13

Carduri de energie pentru românii cu venituri mici, emise începând cu 1 februarie

Românii cu venituri mici vor primi de la 1 februarie, prin poştă, cardurile de energie. Cu acestea vor putea să îşi cumpere lemne, să îşi plătească facturile la gaze, curent sau chiar la căldură, dacă stau la bloc şi primesc agent termic de la sistemul centralizat.

Statul vine în ajutorul persoanelor vulnerabile şi le oferă 1.400 de lei sub forma unor carduri de energie, care nu vor avea bani pe ele, ci atestă faptul că o persoană beneficiază de ajutorul de la stat, informează stiri.tvr.ro.

Banii vor fi împărțiți însă în două tranșe de 700 de lei, care se vor acorda în februarie și septembrie 2023. Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, cum se numește oficial acest ajutor, poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023, explică wall-street.ro.

Prima tranșă, cea din februarie, se poate utiliza pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 31 decembrie 2023.

Cardurile de energie vor fi emise începând cu 1 februarie de Poşta Română. Atenție, cardul poate fi utilizat doar în rețeaua Poștei Române.

Trebuie precizat din start că acest card nu are efectiv bani pe el, ci doar atestă că persoana respectivă beneficiază de ajutorul de stat pentru compensarea prețurilor la energie. Ca urmare, nu se poate plăti cu el cum s-ar plăti cu un card normal sau cu cu un card de tichete de masă, de exemplu.

„Distribuirea cardurilor se va face acasă la domiciliu, la beneficiari. Beneficiarii nu trebuie să depună niciun efort. Trebuie doar să aştepte acasă şi poştaşul le va aduce şi acest card”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan.

Plata se va face prin mandat poștal, la oficiile Poștei Române sau chiar la factorul poștal, beneficiarul primind o dovadă de plată. Ulterior, Poșta va opera plățile respective către furnizorii de energie sau gaze naturale.

Lucrurile sunt mai complicate în cazul plăților pentru căldură la bloc, deoarece aici nu există efectiv o factură pentru fiecare apartament, ci una per imobil, care apoi se împarte la locatari. Răspunderea pică pe administratorii de bloc: ei trebuie să facă calculul defalcat și, pe baza acestuia, să emită un certificat de validare a datoriei. Acesta va funcționa efectiv ca o factură, permițându-le beneficiar să plătească prin mandat poștal căldura pe luna respectivă. Ministerul a anunțat că va trimite modelul certificatului respectiv către toate asociațiile de bloc în următoarea perioadă, potrivit wall-street.ro.

Administratorii spun că până în momentul de faţă nu au primit nicio înştiinţare oficială despre cum va arăta sau cum vor emite documentul care să valideze datoria pe care o are un locatar la căldură, notează stiri.tvr.ro.

Statul are la dispoziţie un miliard de euro, bani europeni, pe care îi poate folosi ca să îi ajute pe românii vulnerabili să îşi plăteacsă facturile la energie.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol