20 mai 2022, 6:48

Cardurile de sănătate cu termen în 2021 se mai pot folosi șapte ani

Peste 14 milioane de români care ar fi rămas fără carduri de sănătate, valabile până în 2021, le vor putea folosi încă șapte ani, după cum s-a stabilit printr-o hotărâre a Guvernului în vara lui 2020. Începând cu luna iulie 2020, se generează și se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014.

După cum informa Ministerul Sănătății (MS) la momentul respectiv, rescrierea se face automat, atunci când titularul cardului respectiv merge la medic. Practic, sistemul detectează automat cardul expirat și îi înlocuiește data expirării, fără ca medicul să intervină în vreun fel.

Conform datelor comunicate de MS, în anul 2020 ar fi expirat aproximativ 4,2 milioane de carduri, iar în anul 2021 urmau să expire alte aproximativ 10 milioane de carduri.

Cardurile de sănătate au fost introduse în anul 2013, pentru a face mai transparentă și mai eficientă utilizarea fondurilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate. Acestea se emit de către CNAS, individual, pentru fiecare asigurat cu vârsta de peste 18 ani. Inițial, valabilitatea cardurilor de sănătate era de cinci ani de la data emiterii, ulterior aceasta fiind prelungită la șapte ani.

Această nouă prelungire cu încă șapte ani este a doua prelungire a valabilității acestor carduri, de la momentul la care au început să fie emise.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol