19 martie 2024, 7:37

Care sunt cele mai longevive animale de pe Terra. Trăiesc până la 400 de ani

Care este cel mai mare copac din lume? Ce animal trăește cel mai puțin, dar cel mai mult? Acest gen de întrebări le-am pus încă din copilărie, însă, de fiecare dată răspunsul este și mai uimitor decât primul. Știm că printre cele mai longevive viețuitoare se numără elefanții, broaștele țestoase ciorile și corbii, însă, chiar le cunoaștem pe toate? Ei bine, mai jos am realizat un top al animalelor care trăiesc sute de ani.

Pestele Warty Oreo (Allocyttus verrucosus) – 140 ani

Sursă Foto: 9am.ro

Această specie preferă adâncimile cuprinse între 0 300 și 1.600 de metri și nu depășește lungimea de 42 de cm și trăiește în bancuri mari, în zonele cu relief marin accidentat, potrivit Descoperă. Warty Oreo sunt pești prădători, care se hrănesc în special cu alți pești mai mic cefalopode și creveți. Chiar dacă dimensiunile sale sunt relativ mici, acesta compensează cu o durată mare de viață, un singur exemplar de acvariu din Franța trăind până la 140 de ani.

 Pestele aspru-portocaliu (Hoplostethus atlanticus) – 149 ani

Sursă Foto: sunphoto.ro

Este un pește oceanic care atinge aproximativ 74 cm lungime și ajunge la o greutate de 7 kilograme. Peștele aspru-portocaliu este întâlnit adesea în regiunile Pacificului de est și de vest, dar și în estul Atlanticului.

Ceea ce îl diferențiază pe acesta de celelalte specii de pești este culorarea. În timpul vieții, peștele are culoarea roșie, iar imediat după ce moare nuanța se schimbă în portocaliu, de unde i se trage, de fapt, și numele.

Carnea acestuia are un gust excelent, iar din acest motiv pescuirea excesivă a acestei specii a dus până aproape de extinția sa. Cu toate acestea, exemplarele care scapă cu viață din acele pescarilor ajung să triască chiar și 149 ani. 

Broasca testoasa gigant din Insulele Aldabra (Geochelone gigantea) – 152 ani

Sursă Foto: 9am.ro

Acest exemplar se numără printre cele mai longevive specii de țestoase din lume concurând pentru prima poziție a clasamentului cu celebrele țestoase Galapagos. Țestoasa se găsește doar în zona insulelor Aldabra, situat in cadrul Arhipelagului Seychelles.

Unul dintre motivele pentru care acestea ajung să moară, este insloația pe care o fac doar în momentul în care cad pe spate și nu se mai pot ridica. Un alt motiv ar fi și vânzarea acestora pe piața neagră, un singur exemplar costând între 1.500 $ și 20.000 $, în funcție de vârsta și dimensiunea țestoasei respective.

 Ariciul rosu de mare (Strongylocentrotus franciscanus) – 200 ani

Sursă Foto: 9am.ro

Ariciul roșu de mare este una dintre cele mai răspândite specii din Oceanul Pacific, în apele de pe țărmul Alaskai, Canadei și Californiei. Trăiește în ape de o adâncime mică, iar maximul la care ar putea să ajungă este de doar 90 de metri, fiind și caracteristica speciei sale. Întregul său corp este acoperit de spini lungi, care cresc în timp, odată cu vârsta animalului, lungimea acestora variind între 8 și 19 cm. Este un adept al veganismului și de hrănește doar cu diferite specii de alge marine. Specialiștii au descoperit de mai multe ori exemplare a căror vârstă era de apoximativ 200 de ani.

 

Scoica Quahog (Arctica islandica) – 400 ani

Sursă Foto: 9am.ro

Cea mai longevivă vietate de pe Terra este o banală scoică, comestibilă și gustoasă, de altfel. Celebra moluscă este adesea întâlnită în apele Atlanticului de Nord, de unde este recoltată și în scop comercial.

Potrivit Descoperă.ro, un studiu realizat de specialiști că în cazul scoicilor Quahog cu vârsta cuprinsă între 4-195 ani a arătat faptul că enzimele antioxidante din organism ajung la nivele foarte scăzute în primii 25 de ani de viață, după care nivelul acestora va rămâne stabil încă 150 de ani. Astel, cea mai longevivă scoică din această specie a fost contemporană cu Galileo Glilei, atingând uimitoarea vârstă de 400 de ani și încă continuă să existe.

Citiți articolul integral aici.

Sursă Foto: digi-animalworld.tv


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol