26 octombrie 2021, 21:44

Care sunt cele mai nocive alimente pentru ficat

Probabil ați remarcat, dar la radio și televiziuni suntem plini de reclame la suplimente alimentare care să susțină funcția hepatică. Avem ficatul obosit, pare-se, la nivel național. Cauzele sunt multe, dar printre ele se numără și o alimentație proastă sau chiar greșită, care își pune amprenta pe un organ esențial, cum este ficatul.

Anumite alimente reprezintă o ameninţare directă pentru acesta. O serie de studii ştiinţifice le rezumă pe cele mai periculoase dintre acestea, iar site-ul bnr.bg vi le prezintă:

Zahărul în exces – Experţii recomandă limitarea alimentelor bogate în zahăr, inclusiv majoritatea băuturilor carbogazoase cu conţinut ridicat de substanţe chimice periculoase, arome şi aditivi care împiedică funcţionarea eficientă a ficatului.
Consumul de fructe nu trebuie să fie exagerat vara, deoarece acestea sunt bogate în fructoză, care are un efect similar cu zahărul.

Sarea în exces – Ficatul suferă, de asemenea, din cauza cantităţilor mari de sare, pe care oamenii o consumă din greşeală. De exemplu, un pachet de chipsuri sau sărăţele conţine jumătate din raţia noastră zilnică de sare.

Alcoolul – Se ştie că grija pentru ficat necesită abstinenţă de la consumul excesiv de alcool, deoarece determină funcţionarea ficatului într-un mod „încărcat”.

Prea mulţi carbohidraţi rapizi – Biscuiţii săraţi de tip crackers afectează ficatul, fiind o sursă de carbohidraţi rafinaţi, zahăr, sirop de porumb şi făină albă. Pâinea albă şi toate pastele (inclusiv macaroanele) nu sunt recomandate, pentru că încarcă ficatul.

Carne grasă – Carnea roşie şi grasă inhibă funcţia ficatului. Pentru a proteja acest organ, este de preferat carnea slabă, cum ar fi pui sau curcan. Cârnaţii nu sunt indicaţi, dacă dorim un ficat sănătos.

Mâncare prăjită – Experţii recomandă evitarea alimentelor prăjite, care îngreunează nu numai ficatul, ci şi bila şi în general nu sunt o opţiune bună pentru gătit. Mâncarea la cuptor sau la abur poate fi aromată şi nu este mai puţin delicioasă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.