14 iunie 2022, 14:24

Prima carte despre „biniște” are lansarea în curând

„Biniște” este un cuvânt nou în limba română, o traducere aproximativă a lui „hygge” din limba daneză, efortul unei consultări publice printre români. În curând, o carte despre acest concept va apărea la noi.

Definiția oficială a cuvântului:

BINIȘTE s.f. Stare sufletească pozitivă, lipsită de zbucium, de frământări. „Nu făceam nimic și asta era tot ce era de făcut. Eram acasă și era biniște.”

Calitatea unui moment sau a unui spațiu de a inspira o liniște aducătoare de bine, un calm binefăcător. Creat din Bine + Liniște. „Am intrat, am privit în jur, am zâmbit și m-am bucurat. Ce biniște e la noi acasă!”.

„Pandemia ne-a forțat să fim mai inventivi când vine vorba de fericirea de a sta (muuult) acasă. Atunci am simțit nevoia de a avea un cuvânt în limba română care să exprime tot ceea ce danezii transmit sublim prin «hygge». Nu s-a lăsat găsit, așa că ne-am hotărât să îl inventăm. Bine, nu chiar noi. Am apelat la Iulian Tănase și Iv cel Naiv, scriitori cu experiență bogată în crearea cuvintelor. Fiecare a venit cu propuneri originale, iar alte variante au apărut de la utilizatorii noștri inventivi. Surpriza face ca „biniște”, cuvântul care a primit cele mai multe voturi, să fie inventat chiar de la unul dintre ei: Cristina Andrei, care acum e invitată să scrie un capitol de gastronomie special pentru Cărticica de biniște”, se arată în descrierea proiectului.

Pentru lansarea cărții, Storia.ro te invită să te înscrii pentru a primi gratuit transformarea unei camere din casa ta într-o adevărată oază de biniște.

Cartea este dezvăluită capitol cu capitol pe site și poți vota una dintre cele trei variante de copertă. Sînziana Pop (designer de interior) pune la punct ultimele detalii ale capitolului ei și urmează să îl publice în săptămâna 10-16 mai. Gáspár György (psiholog) îl va publica pe al lui în săptămâna 17-23 mai.

De asemenea, dacă vrei să contribui la volum, completează un chestionar.

Foto: Yanna Zosmer


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol