CITIRE

Casa Experimentelor, locul unde știința devine mag...

Casa Experimentelor, locul unde știința devine magie pentru copii

În anul 2016 a fost deschisă Casa Experimentelor în București, devenind astfel primul centru științific non-profit din România. Dorința a fost cea de a răspunde problemelor legate de declinul interesului elevilor faţă de știință, învățare, oferind oportunitatea de învățare extrașcolară într-un mediu informal.

Știința este un subiect foarte important care ar trebui să dezvolte curiozitatea și dorința de învățare a tinerilor, însă de multe ori, modul în care subiectele științifice sunt prezentate la școală nu trezesc acest interes în cei mici. Și pe bune dacă îi putem învinovăți! Foarte rar, aproape deloc, îmi aduc aminte să fi vorbit liber la orele de știință sau să ne fie aduse machete ori prezentări (filmulețe sau poze) pentru a înțelege mai ușor și pentru a ne a atrage atenția.

Dorința de a promova știința în rândul tinerilor este destul de întâlnită în zona informală, mai ales că cei care se ocupă de asta folosesc metode prin care tinerii elevi înțeleg mai bine și pot corela idei mai ușor. De exemplu, revista Știință și Tehnică se ocupă destul de des de întâlniri cu cei mici, merg prin școlile României și dezbat subiecte de interes, după cum se poate observa pe pagina de Facebook a publicației.

De la aceeași idee a pornit și Casa Experimentelor, care s-a înființat printr-un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul contribuției elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul a avut o durată de 18 luni și s-a derulat în perioada 01.01.2015 – 30.06.2016.

Ce aduce nou Casa Experimentelor?

Conceptul de bază al Casei Experimentelor este de a valorifica tendința copiilor de a se juca, mai mult decât de a citi. Experimentele interactive variate crează contextul în care va fi posibilă experimentarea personală a fenomenelor şi explorarea unor situații noi și de a pune întrebări. De fapt, principiul este de „a învăța făcând” într-o manieră distractivă, se arată pe site-ul oficial al proiectului.

De asemenea, se pune accent pe o serie de obiective, cum ar fi obiectivul general de dezvoltare, creșterea nivelului de educație în România, creșterea interesului pentru știință şi cultură în rândul tinerilor, dar și întărirea capacității şi structurii organizațiilor românești implicate în educație.

Este implementată și ideea de excursie la Casa Experimentelor, care oferă școlilor din România să își aducă elevii în București, contra cost. Excursia include transportul în microbuze, vizita întregului spațiu și participarea la un workshop, la alegere. Conform datelor oferite, o vizită durează în jur de 3 ore, iar atelierele în jur de 45 minute. Astfel, Casa Experimentelor ar trebui să fie cât mai des luată în calcul de către instituțiile de învățământ atunci când doresc să facă o activitate extracurriculară.

Care sunt atracțiile?

Există 16 workshop-uri de diferite teme puse la dispoziție, pe fiecare pe grupă de vârstă, ateliere fiind însă adaptabile în funcție de nivel. Printre acestea se numără workshop-uri în domeniul fizicii, precum Baloane și Motoare, E…E…E (Electromagneți…Electroliză…Electricitate), în domeniul chimiei, Kid’s Lab – Coloranți Naturali sau Parfumul…tău, pe tematica matematicii – Misterele piramidei faraonului. De asemenea, în sectorul geologiei prin atelierul Vulcanul…din casă, dar și din zona de geografie prin descoperirea celor mai cunoscute forme de relief Printre munți și printre văi.

Și ce casă a experimentelor ar fi aceasta fără experimente? O serie de zeci de experimente, peste 60 ne așteaptă cu mic și cu mare să le descoperim. Branșele din care fac parte experimentele sunt optică, iluzii optice, acustică, electricitate, magnetism, fluide, plasmă, mecanică, matematică sau biologie. Deci cu siguranță, indiferent de domeniul de atracție al fiecăruia când discutăm despre știință, avem de unde alege.

În plus, Casa Experimentelor organizează în lunile de vacanță ale elevilor o Școală de Vară dedicată acestora, numită „Vreau să știu!”. Între iunie și septembrie, tinerii între 6 și 16 ani vor putea participa la diferite workshop-uri, iar în urma participării la 4 module, absolvenții vor primi o diplomă de participare.

Casa Experimentelor a fost prezentă și la ONGFest 2017, organizat între 16-17 iunie. Aici, au putut să prezinte mai multe informații despre experimentele și ceea ce vor ei să dezvolte. Ei bine, în cadrul acestui festival a fost lansat și filmul Povesti românești spuse cu precizie elvețiană – Casa Experimentelor – Romanian Science Center unul dintre cele 10 proiecte reprezentative ale programului de cooperare Romano – Elvețian

[Sursă imagine: turismclub.ro]


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Zaharencu Cornelia

  17 august

  Bună ziua! Din Tulcea va salut . Din septembrie voi avea Cls.4 ,într-o școală de cartier. MĂ îndeamnă gândul de a face o vizită ”de lucru ”, de experimentare a celor aflate teoretic la clasă.
  In ce zile ale saptamanii putem veni , ce preturi sunt ….ptr vizită , workshops?
  Vreau sa conving părinții c e o act foarte instructiva.
  Va multumesc si s-aveti succes și spor!

  • Manuela Dinu

   7 septembrie

   Bună ziua! Vă invităm să intrați pe site-ul Casei Experimentelor, aveți acolo detaliile care vă interesează. Vă mulțumim pentru comentariu și pentru că ne urmăriți!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.