1 mai 2024, 21:21

Casa în care s-a născut Adolf Hitler, transformată în secţie de poliţie

Ce să faci cu casa în care s-a născut Adolf Hitler în 1889? În Braunau, Austria, sunt în curs de finalizare planurile pentru o secție de poliție în această clădire – aceasta va fi folosită și pentru instruirea în domeniul drepturilor omului.

După ani de dispute cu privire la folosirea casei lui Hitler din Braunau, Austria, se pare că s-a găsit o soluție. Casa în care s-a născut dictatorul în 1889 urmează să fie transformată în secție de poliție, așa cum se discută de mult. Ceea ce este nou este că, în viitor, la fața locului urmează să fie înființat un centru de formare pe teme de drepturile omului pentru ofițerii de poliție.

Prin înființarea unei secții de poliție, s-a găsit o utilizare adecvată „pentru a face dreptate răspunderii morale, politice și juridice”, a declarat Oliver Rathkolb de la Institutul de Istorie Contemporană de la Universitatea din Viena, potrivit unui comunicat al Ministerului Federal de Interne la Viena   . „Trebuie să ne confruntăm cu trecutul și să dăm acestui loc împovărat din punct de vedere istoric o perspectivă de afirmare a vieții”, a spus Rathkolb. Mai presus de toate, acest lucru este îndeplinit de faptul că în viitor polițiștii urmează să fie instruiți în noul proiect de inspecție de poliție pe tema drepturilor omului, comentează Der Spiegel.

După renovarea arhitecturală, în această clădire cu un trecut greu vor fi instalate o secţie de poliţie şi un centru de formare pentru ofiţerii în domeniul drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis recent.

Începutul lucrărilor este programat pentru 2 octombrie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, transmite AFP, citată de Agerpres.

S-a decis ca această clădire să nu fie transformată într-o casă memorială pentru ca locul în care s-a născut Adolf Hitler, la 20 aprilie 1889, şi unde şi-a trăit primii ani de viaţă, să nu devină un loc de pelerinaj neo-nazist.

Obiectivul este „perturbarea pe termen lung a cultului care îi este dedicat lui de cercurile extremiste”, a explicat o comisie de experţi înfiinţată în 2016 de guvern.

Clădirea de 800 de metri pătraţi va fi îmbunătăţită cu un nou acoperiş şi va fi supusă unei extinderi.

Programul a fost amânat, iar costul lucrării este estimat în prezent la 20 de milioane de euro, proiectul fiind finanţat de stat. Iniţial, costurile se ridicau la cinci milioane de euro, notează AFP.

Noii ocupanţi ar urma să se mute în 2026, potrivit ministerului, care a declarat că îşi „va menţine proiectul”, în pofida apariţiei unor noi critici.

Regizorul unui documentar care va fi lansat la sfârşitul lunii august, Günter Schwaiger, a solicitat autorităţilor să renunţe la această transformare a clădirii în secţie de poliţie.

Acest lucru ar echivala cu „împlinirea chiar a dorinţei lui Hitler” de utilizare administrativă a clădirii, aşa cum se arată într-un articol publicat într-un ziar local în mai 1939, a spus regizorul luni, în cadrul unei conferinţe la Viena.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol