12 ianuarie 2023, 3:39

Casa proiectată pentru pisici. Și pentru oameni (FOTO)

Într-o zonă rezidențială din Setagaya (Tokyo), studioul de creație Geneto a proiectat o casă cu volumetrie distinctă răsucită pentru a găzdui o familie de trei persoane și cele două pisici ale lor. Conceptul urmărește să acorde prioritate atât nevoilor umane, cât și celor animale, generând o serie de spații funcționale dotate cu nișe, rafturi, scări și atrii, locuri preferate de pisici.

Nu este primul proiect de casă pentru om-plus-animal, dar este prima dată când un proiect arhitectural se concentrează pe pisici. Toate discuțiile cu clienții au fost purtate din punctul de vedere al animalelor de companie, de parcă pisicile însele ar vorbi. Compoziția spațiului a fost determinată de trei cerințe: dimensiunea orașului, nevoile umane și nevoile animalelor de companie, toate combinate.

Forma exterioară a clădirii a fost gândită pentru a oferi spațiu maxim ocupanților și pisicilor lor. Planul dreptunghiular este plasat paralel cu calea navigabilă pe partea de nord a proprietății, iar forma acoperișului, tăiată de linia diagonală a drumului din față, pare o suprafață răsucită. Locuința se dezvoltă pe trei straturi, primul adăpostind o zonă umedă și un spațiu funcțional, al doilea strat luând forma de LDK (abrevierea japoneză a termenului pentru o locuință care include un living, o sufragerie și o bucătărie), iar al treilea servind drept dormitor.

Geneto a discutat pe larg cu familia despre stilul de viață al animalelor de companie, întrebând despre locurile în care cele două pisici se joacă, se ascund, se uită afară sau merg la toaletă. A devenit evident că mișcările pisicilor sunt diverse și ar trebui să fie reflectate în cadrul noului interior. Pisicile caută adesea un scaun la fereastră, merg în spatele perdelelor și își petrec timpul uitându-se afară. De asemenea, se urcă pe rafturi și uneori stau acolo ca o vază sau o păpușă.

Atunci când vorbim despre prezența unei pisici, ar trebui să existe întotdeauna anumite facilități în cameră și spațiu deschis pentru vizibilitate. Nevoile și preferințele pisicilor au fost traduse într-o compoziție spațială, în care aspectul general, precum și amenajarea mobilierului, au fost rezolvate în consecință.

Foto: Designboom


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol