12 septembrie 2022, 15:15

Cașcaval sau telemea?

Este întrebarea la care vrea să răspundă doctorul nutriționist Mihaela Bilic.

Cât trebuie să mâncăm, care e mai sățioasă? Ce însemnă “porția corectă”?

Vedem mai jos.

Brânzeturile sunt un concentrat din lapte: pentru 1 kg de brânză se folosesc 4-5 litri de lapte, iar pentru 1 kg de cașcaval 6-7 litri. Chiar dacă nu par, brânzeturile sunt produse grase, 25% din compoziția lor e reprezentată de grăsime.

Deseori considerăm telemeaua și cașul ca fiind mai puțin periculoase pentru siluetă, față de cașcaval. În realitate ele sunt la fel de “păcătoase”.

Ca volum cele 2 bucăți sunt egale, 350g fiecare. E drept, telemeaua are 260 cal/100g, în timp ce cașcavalul are 325 cal. Atenție, când vine vorba de telemea suntem mai generoși și tăiem felia mai groasă, așa că în final ajungem să consumăm același număr de calorii.

Porția corectă este de 40-50g pentru telemea și 30-40g pentru cașcaval. Cât înseamnă asta? Mult prea puțin aș zice, cam 2-3 degete😢

Conținutul lor de grăsime este aproape identic, însă cașcavalul are mai multe calorii și este mai concentrat în proteine (25% față de 15% în telemea). Ce să alegeți? Telemea pentru pâinea crocantă și salata de roșii, cașcaval pentru sandvișuri. Și oricare dintre ele pentru legume la cuptor, cartofi, paste făinoase sau orez. Cantitatea face diferența, mulțumiți-vă cu o feliuță de brânză sau cașcaval, nu mâncați tot pachetul.

Știu, mai mult v-am încurcat Dar ce vina am eu că brânzeturile sunt bune în orice combinație. Plus că asocierea dintre brânză și făinoase are efect antidepresiv garantat. Așa că nu mai contează că ne-am îngrășat, important este să fim bine dispuși!

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol