23 iulie 2024, 20:53

Cât ar putea trăi câinele tău? Un nou studiu calculează speranța de viață pentru diferite rase

Marea Britanie este considerată de mult timp ca având unele dintre cele mai stricte legi din lume privind bunăstarea animalelor. Începând cu legea lui Martin privind relele tratamente aplicate vitelor, până la Legea privind bunăstarea animalelor din 2006 și apoi la legea lui Finn privind protecția animalelor de serviciu, legile britanice privind bunăstarea animalelor au încercat să reducă răul și cruzimea față de animale. Dar ce se întâmplă atunci când animalele de companie suferă sau trăiesc vieți mai scurte doar din cauza constituției lor genetice?

În medie, câinii trăiesc între 10 și 13 ani, ceea ce este considerat aproximativ echivalent cu 60-74 de ani pentru oameni.

Speranță de viață

Câinii de talie mică și cu nasul lung au cea mai mare speranță de viață în Marea Britanie, în timp ce câinii masculi din rasele de talie medie și cu fața plată, cum ar fi buldogii englezi, au cea mai mică speranță de viață, potrivit unui nou studiu publicat în Scientific Reports. Rezultatele echipei de cercetători s-au bazat pe datele provenite de la peste 580.000 de câini individuali din peste 150 de rase diferite și ar putea ajuta la identificarea câinilor care prezintă cel mai mare risc de moarte prematură.

Studiul este unul important, nu în ultimul rând datorită dimensiunii și domeniului său de aplicare, dar și pentru că foarte puține cercetări de acest tip fuseseră realizate anterior.

Echipa de cercetare a creat o bază de date cu 584.734 de câini, folosind date din 18 surse britanice diferite. Printre acestea s-au numărat registre de rasă, veterinari, companii de asigurări pentru animale de companie, organizații caritabile pentru bunăstarea animalelor și instituții academice.

Câinii incluși aparțineau uneia dintre cele 155 de rase pure sau erau clasificați ca fiind încrucișați, iar 284.734 dintre câini au murit înainte de a fi adăugați în baza de date. Rasa, sexul, data nașterii și data morții (dacă este cazul) au fost incluse pentru toți câinii.

Câinii de rasă pură au fost repartizați pe categorii de mărime (mică, medie sau mare) și formă a capului (cu nas scurt, cu nas mediu și cu nas lung) pe baza literaturii de specialitate a Kennel Club. Cercetătorii au calculat apoi speranța de viață mediană pentru toate rasele în mod individual și apoi pentru grupul de rase încrucișate. În cele din urmă, au calculat speranța de viață pentru fiecare combinație de sex, mărime și formă a capului.

Cât de mult trăiesc câinii?

Acest studiu realizat de cercetătorii de la Dogs Trust ne oferă noi informații despre speranța de viață a companionilor noștri canini. Cercetătorii au descoperit că femelele de talie mică, cu nasul lung, au avut tendința de a avea cea mai lungă durată de viață dintre toate rasele pure, cu o durată medie de viață de 13,3 ani. Dar rasele cu fața plată au avut o durată mediană de viață de 11,2 ani și un risc cu 40% mai mare de a avea o viață mai scurtă decât câinii cu botul de lungime medie, cum ar fi spaniolii.

Dintre cele mai populare 12 rase, care au reprezentat peste 50% din toate rasele pure înregistrate în baza de date, labradorii au avut o speranță de viață mediană de 13,1 ani, jack russell terrier a avut o speranță de viață mediană de 13,3 ani, iar cavalier king charles spaniel a avut o speranță de viață mediană de 11,8 ani.

Rasele pure au avut o speranță mediană de viață mai mare decât cele încrucișate (12,7 ani față de 12,0 ani), în timp ce câinii de sex feminin au avut o speranță mediană de viață ușor mai mare decât cei de sex masculin (12,7 ani față de 12,4 ani).

Sursă The Conversation


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol