25 septembrie 2020, 9:36

Cât costă o pompă de căldură aer apă

Dincolo de costul inițial de instalare, o pompă de căldură aer apă poate reprezenta o soluție eficientă de încălzire a locuinței, din punct de vedere al costurilor ulterioare.

Aerul reprezintă o sursă de căldură gratuită, disponibilă în cantități nelimitate. Cu o pompă de căldură aer apă se poate utiliza ca sursă de căldură doar aerul exterior, care este circulat prin tubulaturi cu ajutorul unui ventilator. O pompă de căldură mai poate utiliza solul sau apa ca surse de energie.

Pompele de căldură prezintă mai multe funcții. Una dintre acestea este reprezentată de funcția de încălzire, care se realizează prin radiatoare, ventiloconvectoare sau sistem de încălzire în pardoseală. Pompele sunt utilizate și pentru răcire, prin intermediul unității ventiloconvectoare. De asemenea, cu ajutorul unui boiler, acestea pot produce și apă caldă menajeră.

O pompă de căldură aer-apă utilizează sursele din mediul înconjurător al locuinței (aer, apă, sol) ca sursă de căldură. Aceasta este proiectată pentru a furniza căldură într-un mod eficient, scăzând costurile drastic. De asemenea, este bine de știut că astfel de echipamente protejează mediul înconjurător. Un alt avantaj al acestor produse îl constituie faptul că se montează simplu și rapid.

Cât de scumpă este o pompă de căldură aer apă?

Prețul unei pompe de căldură aer-apă pornește de la aproximativ 12.000-15.000 de lei, dar poate crește mult mai mult și poate ajunge chiar dublu sau triplu, în funcție de dispozitivul dorit, de prețul de instalare etc. Daca veti cauta la eMAG, gasiti pompa caldura aer apa la preturi avantajoase, in perioada aceasta.

Costurile de instalare și de funcționare depind de următorii factori:

  • dimensiunea proprietății
  • nevoie de încălzire
  • construcție nouă sau renovare

În funcție de dimensiunea proprietății, poți determina necesarul de încălzire necesar. Acest lucru îți va oferi o idee despre cea mai potrivită pompă de căldură aer apă pentru casa ta. Alti factori de care sa tii cont: starea proprietății poate afecta costurile asociate, în special cu izolarea. 

Este important însă de menționat că o pompă de căldură aer apă implică costuri de instalare extrem de scăzute, similare cu cele ale prețului plătit pentru montarea unui aparat de aer condiționat.

Cu toate acestea, va exista o cheltuială suplimentară pentru a introduce încălzirea prin pardoseală. Acest lucru ar putea duce la costuri ridicate cu dezinstalarea și reinstalarea sau înlocuirea pardoselii. 

Utilizând o pompă de căldură aer apă vei avea următoarele beneficii:

Costuri reduse de exploatare pe durata de viață. Costurile de încălzire sunt mult mai mici față de o centrală electrică sau un cazan pe peleți/lemn.

Siguranță în exploatare. Nu ai nevoie de coș de fum sau branșament de gaz.

Confort superior. Spre deosebire de centralele pe lemn/peleți, nu mai trebuie să încarci sau să cureți suplimentar echipamentul.

Protejează mediu înconjurător.  Utilizezi o sursă regenerabilă de energie și reduci emisiile de CO2.

Cu toate acestea, există și câteva dezavantaje ale unei pompe de căldură aer apă. Mai precis, o pompă de căldură aer apă produce mai puțină căldură decât boilerele, este necesară o insulație bună, o astfel de pompă este slab eficientă când temperatura scade sub 0 grade Celsius, iar o condiție esențială pentru ca pompa de căldură aer apă să funcționeze este să existe electricitate.

sursa foto: captura foto emag.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.