Consumul moderat de cafea reduce riscul de deces asociat bolilor cardiovasculare.
În cadrul unui studiu realizat de UK Biobank, finanțat de sistemul sanitar britanic (NHS), au fost monitorizați timp de 11 ani aproape o jumătate de milion de britanici.
Reducere a mortalității totale și cardiovasculare
Potrivit cercetării, un consum redus până la moderat de cafea, între 0,5 și 3 cești pe zi, este asociat cu o reducere semnificativă a mortalității totale și cardiovasculare.
„Acest studiu este unul dintre cele mai mari și mai relevante în domeniul impactului cafelei asupra sănătății. S-a demonstrat că un consum de 0,5 până la 3 cești de cafea pe zi este asociat cu o reducere a mortalității totale și cardiovasculare”, a declarat dr. Adrian Copcea, specialist în diabet, butriție și boli metabolice, citat de Radio România București FM.
Studiul a inclus evaluări ale sănătății cardiovasculare, utilizând imagistica prin rezonanță magnetică nucleară (RMN) pentru a analiza rigiditatea pereților arteriali la peste 30.000 de participanți.
Adrian Copcea a adăugat că „datele au fost favorabile cafelei chiar și pe aceste repere de structură și funcționalitate cardiovasculară”.
În plus, medicul spune că studiul UK Biobank confirmă că „nu există asocieri negative între consumul moderat de cafea și hipertensiunea arterială”.
Acesta oferă și explicații pentru mecanismele de protecție oferite de cafea, subliniind efectele pozitive asupra rigidității vasculare și a altor parametri cardiovascolari evaluați prin imagistică magnetică nucleară.
Riscul relativ de mortalitate asociat consumului moderat de cafea a fost calculat la 0,88 comparativ cu persoanele care nu consumă deloc cafea, indicând o reducere a riscului de deces cu 12%.
„Aceste rezultate sunt extrem de semnificative și evidențiază beneficiile consumului moderat de cafea asupra sănătății cardiovasculare și generale”, a concluzionat dr. Adrian Copcea.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol