19 martie 2024, 6:47

Cât de eficiente sunt vaccinurile rusești?

Pare un început de întrebare la radio Erevan, însă vă asigurăm că nu e. Un studiu comparativ asupra vaccinurilor anti-Covid rusești a dus la un scandal între cercetătorii din Rusia, care nu s-au pus de acord asupra rezultatelor.

Pe de-o parte cei care au creat vaccinurile, și care nu pot concepe că au dat greș. Pe de alta, piața vestică și comunitatea internațională, care n-au prea creditat și acreditat aceste vaccinuri. Iar acum, la mijloc, realizatorii unor studii care spun că rezultatul e, hm, “ așa și așa”.

Primul studiu comparativ

Cercetători din Sankt Petersburg au prezentat rezultatele primului studiu comparativ al eficacității tuturor vaccinurilor anti-Covid rusești împotriva variantei Delta a coronavirusului.

Că deja Delta nu mai e “la modă” pentru că a venit Omicron din urmă, e o altă discuție.

Studiul a fost realizat în luna octombrie a anului trecut, când varianta Omicron încă nu apăruse.

Ce spune studiul?

Cercetătorii au descoperit că Sputnik V a redus riscul de infecție cu 58%, precizând că pe teren lucrurile stau și mai bine, scrie Kommersant, citat de HotNews.

CoviVac ajută în 38% din cazuri, iar eficacitatea EpiVacCorona, al doilea vaccin anti-Covid dezvoltat de cercetătorii ruși, a fost NEGATIVĂ.

Anton Barciuk, de la Institutul de Cercetare Medicală Interdisciplinară din cadrul Universității Europene din Sankt Petersburg, a explicat că, din motive obiective, în grupul de persoane nevaccinate cu care s-a făcut comparația, a fost imposibilă identificarea tuturor celor care erau asimptomatice, așa că toți indicatorii calculați sunt „puțin părtinitori spre subestimarea eficacității”.

„Astfel, în realitate, eficiența Sputnikului nu este de 58%, ci de 70% și mai mult”, a precizat el.

Eficacitatea negativă a EpiVacCorona, potrivit lui Barciuk, sugerează că riscul de îmbolnăvire în rândul celor imunizați anti-Covid cu acest vaccin a fost mai mare decât în ​​rândul locuitorilor nevaccinați ai orașului.

„Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că printre locuitorii nevaccinați ai orașului sunt mulți care au fost bolnavi”, spune cercetătorul.

Și acum…scandalul

Oamenii de știință de la Centrul Vector, cei care au dezvoltat vaccinul EpiVacCorona și Institutul Ciumakov, care au creat CoviVac, vorbesc despre erorile din studiu și nu recunosc concluziile colegilor lor. O „potențială eroare”, de exemplu, ar putea fi dimensiunea eșantionului din cauza acoperirii vaccinale extrem de scăzute.

Totuși, datele privind eficacitatea vaccinului Sputnik V obținute de oamenii de știință din Sankt Petersburg sunt în general în linie cu rezultatele altor studii sau diferă ușor de acestea.

Un studiu realizat de două universități ungare împreună cu Ministerul Sănătății de la Budapesta indică o eficacitate de 85,7% a Sputnik V. Un studiu comun a oamenilor de știință de la Institutul Spallanzani din Italia și Centrul Gamaleia al Rusiei arată însă o eficiență de 74,2% în cazul variantei Omicron.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE