15 august 2020, 23:25

Cât de siguri suntem de apa pe care o bem? Lunar consumăm câteva grame de plastic

Un studiu realizat de Universitatea Washington a arătat că în sistemele de alimentare cu apă se regăsesc nanoparticulele din cele mai folosite tipuri de plastic.

Nanoparticule din cele mai comune tipuri de plastic circulă prin sistemele de alimentare cu apă sau pot fi folosite în activităţile agricole şi, în cele din urmă, ajung în organismele noastre, informează descopera.ro.

Lunar putem ajunge să consumăm câteva grame de plastic, iar efectele pe termen lung sunt greu de indicat, explică asistentul universitar al Departamentului de Inginerie Civilă şi de Mediu, Indranil Chowdhury.

Opt trilioane de astfel de nanoparticule ajung în circuitul apei prin tratarea apelor reziduale.

Cercetătorii susțin că acestea provin din obiecte din plastic mai mari deterioarate sau din produsele de îngrijire personală care folosesc particule din plastic.

Studiul s-a axat pe nanoparticulelor din polietilenă şi polistiren, care se găsesc în viața de zi cu zi: de la pungi, la obiecte de bucătărie sau materiale de ambalat şi s-au concentrat asupra modului în care acestea se comportă în diferite medii chimice, pornind de la apa de mare şi ajungând la apa în care se află materiale organice, mai arată sursa citată.

Oamenii de ştiinţă au aflat că aciditatea apei are un impact minim asupra nanoparticulelor din apă şi că, în acest caz, primează sarea şi materialele organice influenţează modul în care acestea călătoresc sau se depun.

sursa foto: instalnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.