29 martie 2024, 0:17

Scandal la mililitru. Câte doze de vaccin încap într-un flacon?

Ai impresia că asiști la numărarea steagurilor din O scrisoare pierdută. Sau poate te-ai suit într-un taxi dubios și ai senzația că șoferul “umblă cu maimuța”. Deși vaccinarea a început de mai bine de o lună în Uniunea Europeană, nimeni nu știe precis câte doze de vaccin încap într-un flacon.

Dacă accesezi site-ul românesc  https://vaccinare-covid.gov.ro/ dai de informația oficială, destul de explicită.

„Pentru a extrage 6 doze dintr-un singur flacon, trebuie utilizate seringi și/sau ace cu spațiu mort redus. Spațiul mort redus al seringii combinat cu spațiul mort redus al acului nu trebuie să depășească un volum de 35 microlitri. Dacă se utilizează seringi și ace standard, este posibil să nu existe un volum suficient pentru a extrage a șasea doză dintr-un singur flacon. Fiecare doză trebuie să conțină 0,3 ml de vaccin. În cazul în care cantitatea de vaccin rămasă în flacon nu poate furniza o doză integrală de 0,3 ml, flaconul și orice volum în exces trebuie eliminate”.

Numai că, se pare, nu peste tot e la fel de limpede.

Câte doze de vaccin încap într-un flacon?

Agenţia suedeză de sănătate a suspendat plăţile pentru vaccin către Pfizer, cerând explicaţii despre numărul de doze disponibile în fiecare flacon, scrie cotidianul Dagens Nyheter.

Suedia vrea lămuriri despre numărul de doze care i-au fost facturate, după ce Pfizer a facturat câte şase doze per flacon, în loc de cele cinci convenite.

Suedia dorește acum ca Bruxellesul şi Pfizer să ajungă la un acord cu privire la câte doze sunt conţinute într-un flacon.

Pfizer Suedia a refuzat să comenteze pentru Reuters, însă a precizat pentru Dagens Nyheter că a facturat şase doze per flacon.

Uniunea Europeană şi Pfizer au convenit iniţial că fiecare flacon va conţine cinci doze, însă ulterior s-a descoperit că pot fi extrase şase doze cu ajutorul unei seringi speciale.

Acum ceva vreme, Compania BioNTech a anunțat că va furniza 50 de milioane de ace speciale, fără niciun profit, ţărilor care întâmpină dificultăţi în extragerea celei de-a şasea doze din flacoanele cu vaccin anti-COVID, într-o perioadă în care campaniile de imunizare din Europa sunt afectate de un deficit temporar de aprovizionare.

Ace „cu spaţiu mort redus”

Ţările UE s-au grăbit să îşi asigure stocuri de seringi şi ace speciale – denumite „cu spaţiu mort redus” – de care este nevoie pentru a se evita pierderea unor cantități de vaccin din fiole în timpul administrării. Cu ajutorul acestor ace, se pot extrage șase doze de vaccin dintr-o fiolă, în loc de cinci.

„BioNTech a cumpărat ace cu spaţiu mort redus, care funcţionează cu mai multe tipuri de seringi, şi oferă aceste ace ţărilor din lumea întreagă la preţuri care acoperă doar costurile de bază”, au explicat reprezentanţii companiei germane.

Vaccinul produs de BioNTech şi partenerul său american, Pfizer, a fost vândut iniţial în UE în fiole ce conţin cinci doze, dar o penurie globală de vaccinuri şi o evaluare a viabilităţii de dozare au convins Agenţia Europeană pentru Medicamente să aprobe pe 8 ianuarie extragerea celei de-a şasea doze din fiecare fiolă cu acest vaccin.

Decizia luată de EMA a dus la o creştere a dozelor disponibile, determinând grupul Pfizer să îşi ridice obiectivul de producţie pentru acest an la 2 miliarde de vaccinuri, de la 1,3 miliarde cât era prevăzut iniţial.

A șasea doză

Totuşi, anumite ţări europene extrag mai puţine doze decât cele şase care sunt aprobate, deoarece le lipseşte echipamentul adecvat de injectare.

Profesioniştii din domeniul medical din Franţa, Germania şi Elveţia au anunţat în această săptămână o productivitate mai mică a vaccinărilor, care se adaugă frustrărilor apărute deja în alte ţări ale căror campanii de imunizare sunt încetinite din cauza penuriei de doze, precum Marea Britanie şi Statele Unite.

Citește și

Criza Vaccinurilor. Unele persoane  programate după 28 ianuarie vor fi amânate cu 10 zile


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol