20 aprilie 2024, 18:38

Cazinoul din Constanța, plin de surprize. Descoperiri de senzație

În această perioadă, Cazinoul din Constanţa este în reabilitare.

Mai multe descoperiri de senzație au fost găsite în clădire. În subsolul acestuia au fost găsite grinzi metalice nituite identice cu cele folosite la construirea Podului Anghel Saligny, de la Cernavodă.

Experții au avut surpriza de a găsi între zidurile cazinoului schițe și documente ascunse. Se presupune că ar fi acolo de la deținuții care au lucrat la renovarea clădirii, în anii 1950. Restauratorii clădirii au mai descoperit și un mesaj pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre deţinuţii politici, scrie agerpres.ro.

Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţii politici din anul 1951 luna 31 Decembrie, condusă de arhitectul Joja Constantin. Echipa de stucatori condusă de Rusu A. Ioan, Botoş Dumitru jud. Arad, Jercan Constantin, Ciscău Gheorghe, Coraş Ionel, Sava Nicolae, Pop Ioan, Vlădescu Ilie, Hosu Petre, Hosu Ghegor, Anastasiu Ştefan, Gorbovan Gh., Bamer Fidel şi Morton Iuliu‘ – este mesajul emoţionant găsit între zidurile Cazinoului, un strigăt de ajutor, scris printre lacrimi şi durere de 14 dintre cei 100 de deţinuţi care au lucrat în 1950 la renovarea Cazinoului, după bombardamentele din cel de Al Doilea Război Mondial”, anunță Primăria Constanţa.

sursa foto: Primaria Constanta/news.ro

Arhitectul desemnat să se ocupe de restaurare a monumentului istoric, Radu Cornescu, a adăugat că scrisoarea deţinuţilor a fost găsită zidită în fereastra scoică dinspre mare, din sala de spectacole a Cazinoului.

Este un sentiment înduioşător, este la fel ca atunci când găseşti în mare sau ocean câte un bileţel într-o sticlă. Vorbim despre nişte oameni care nu ştiau dacă vor mai trăi ca să iasă din închisoare. Ei au fost aduşi aici parcă spre exterminare, mulţi dintre ei nu cântăreau mai mult de 40 de kilograme când au venit aici. Nu ştiau dacă vor mai prinde libertatea. Cazinoul ne dezvăluie secrete, aceste mesaje erau o legendă şi iată că astăzi legenda devine un adevăr. Mesajele au fost descoperite atunci când a fost decopertată fereastra scoică, bucata de sac a fost găsită în tencuială. Este clar că ei au lucrat aici pentru că au putut să ascundă aceste mesaje. Ei nu aveau cum să transmită familiilor că sunt în viaţă aşa că s-au gândit să scrie nişte gânduri simple şi s-au iscălit. Sperăm ca în timpul lucrărilor să mai găsim mesaje ale acestor oameni. Ştim că unul dintre ei era din Arad, despre alţii nu ştim nimic„, a declarat arhitectul.

sursa foto: blog.hotelguru.ro 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol