23 aprilie 2024, 10:25

Ce a transmis Zelenski românilor și liderilor lor. Cine va câștiga acest război? Libertatea sau tirania?

Un discurs pe care mulți îl așteptau. Volodimir Zelenski s-a adresat, fără a citi de pe o hârtie vreun text, vorbind deschis și direct la obiect, membrilor Parlamentului României, dar și românilor, în general. Nu doar că a vorbit deschis, dar a ținut să dea o notă aparte discursului său, să și-l adapteze publicului, să își calibreze mesajul pe istoria noastră comună.

Președintele Ucrainei a riscat și a ieșit din Kiev, mergând la Bucea, pentru a vedea cu ochii lui oroarea. Moartea semănată pe străzile orașului ucrainean, catalogată de comunitatea internațională drept ”crime de război”.

Și, pentru a le arăta și românilor ce s-a petrecut la Bucea, a adus și o mărturie video. Imagini foarte dure, greu de vizionat pentru un om normal. ”Făcături”, după cum le cataloghează neoamenii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut României să oprească tot tranzitul de mărfuri spre și dinspre Rusia și să închidă porturile românești pentru navele ruse.

Adresându-se Parlamentului, Zelenski a mulțumit românilor pentru primirea refugiaților și a promis deschiderea unui dialog pentru protecția minorităților naționale din Ucraina, “pentru că suntem cu toții parte din aceeași familie europeană”.

Principalele declarații ale președintelui Ucrainei: 

 • Denumirea Bucea va rămâne în istorie. Vedem oameni torturați, locuitorii din Bucea, oameni simpli, uciși, împușcați în spate, cu mâinile legate.
 • Militarii ruși au torturat oameni. Credem că oamenii uciși sunt mult mai mulți decât ce am descoperit până acum. RIA Novosti, agenția de presă a Rusiei, a publicat un articol numit “Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina”. Rusia  dorește “de-ucrainizarea și dez-europenizarea Ucrainei”, afirmă că statul nostru trebuie șters.
 • Vreau să mă înțelegeți corect. Ei nici măcar nu se ascund. Dacă noi nu ne apăram, ceea ce au făcut la Bucea făceau pe tot teritoriul Ucrainei. Avem informații că urmăreau studenți și profesori, activiști, oameni care aveau în case stema Ucrainei, și îi amenințau cu moartea.
 • Nici acum, când lumea a văzut tot ce se întâmplă, nu se mai ascund.
 • În 1989 a murit Nicolae Ceaușescu. Nu era o persoană adecvată să conducă, regimul nu era ceea ce trebuie, regimul era inadecvat. El, soția și anturajul său nu puteau fi convinși de nimic. La fel e acum în Rusia. Sacrifică milioane de vieți pentru a implementa idei nebunești.
 • Rusia nu ascunde genocidul, comite orori precum cel de la Bucea.
 • Stimați români, împreună trebuie să oprim acești oameni inadecvați, care doresc genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a rușilor. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europă.
 • Au fost impuse sancțiuni, dar războiul durează deja de 40 de zile. Rusia trebuie privată de toate resursele, opriți tranzitul mărfurilor din și înspre Rusia, nu există alternative. E nevoie de și mai multe sancțiuni.
 • Trebuie să ne gândim cine va câștiga în acest război, libertatea sau tirana? Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimele comise în Ucraina. Sunt convins că România ne va susține, că va participa la refacerea Ucrainei după război. Puterea noastră internă e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a ne reface țara.
 • Mulțumesc tuturor românilor, mulțumesc pentru că ați primit refugiați. Sper ca Rusia să renunțe la război și oamenii să se poată întoarce acasă.
 • Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite protecția minorităților noastre naționale, a celei românești din Ucraina și a celei ucrainene din România, pentru că suntem parte a aceleiași familii europene.
 • Glorie României! Glorie Ucrainei!
 • Înaintea lui Volodimir Zelenski, au vorbit Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, președinții celor două camere ale Parlamentului.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol