20 aprilie 2024, 16:13

Ce au mâncat Iisus și Apostolii la Cina cea de Taină?

Mulți s-au întrebat cu privire la mâncărurile servite la Cina ce de Taină. Au existat numeroase teorii și variante.De fapt, ce au mâncat Iisus și Apostolii la Cina cea de Taină?

Unii au analizat celebrul tablou al lui Leonardo da Vinci. Alții au citit scripturile. Că nu au căzut de acord, este normal.

Leonardo Da Vinci, de exemplu, ilustrează în celebra sa pictură că grupul mânca ţipar (peşte). Papa Benedict al XV-lea a afirmat în 2007 că la masă nu s-a mâncat miel, pentru că Cina cea de Taină s-a desfăşurat înaintea sezonului de tăiat miei.

Experţii ştiu din pasajele Bibliei că participanţii mâncau pâine nedospită şi beau vin, dar alte detalii sunt mai obscure.

Citiți la Descoperă.ro cum Leonardo Da Vinci a „trisat” introducând in tablou mâncăruri din Italia secolului al XV-lea, dar și despre opiniile Papei Benedict în legătură cu prezența mielului la masă…

“Il Cenacolo” sau “La Ultima Cena”

Cina cea de taină (în italiană “Il Cenacolo” sau “La Ultima Cena”) este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci. A fost realizată între 1495 și 1498.

Cina cea de taină este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor. Ea se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

Lucrarea măsoară 460 x 880 cm și a fost executată în tempera și ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos.

Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a lui Iisus Hristos, așa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21). Ea redă reacțiile diferite ale apostolilor săi, după ce Isus anunțase că unul dintre discipolii săi îl va trăda.

Compozițional, Cina cea de Taină a fost construită după raționamente aproape matematice.

Apostolii au fost împărțiți în patru grupuri de câte trei, dispuse două la dreapta și două la stânga lui Isus, care se află în centru.

Spre a fi mai proeminent, Isus a fost situat în dreptul unei ferestre. Prin care se vede un peisaj cu orizontul foarte coborât, având deci ca fundal cerul.

Există două copii în mărime naturală a Cinei lui Leonardo. Una se găsește la Biserica Minoriților din Viena, alta în muzeul mănăstirii din Tongerlo (Belgia).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol